Wagner krizi piyasaları salladı

Petrol fiyatları, Rusya'da paralı ordu Wagner'in hafta sonunda isyan çıkartmasının ardından arz endişeleriyle yükseldi. Yatırımcılar konuyla ilgili gelişmeleri beklerken borsalar da yön bulmakta zorlandı.

Rusya’da haftasonu yaşanan Wagner krizi bitse de krizin istikrar üzerinde endişe yaratması nedeniyle petrol fiyatları arz endişeleriyle yükseldi ve borsalar düştü.

Rusya’nın paralı askerleri cumartesi günü başkaldırıda bulunarak ülkenin güneyinde bulunan Rostov kentini ele geçirmiş ve Ukrayna’daki savaşı yöneten generallerin görevden alınma talebiyle başkent Moskova’ya doğru ilerlemişlerdi.

Wagner isimli özel ordu kendi güvenliklerini ve liderleri Yevgeny Prigozhin’in Belarus’a sürgün edilmesini güvence altına alan bir anlaşmaya vardıktan sonra geri çekildi.

ENDİŞELER ARTTI, PETROL YÜKSELDİ

Ancak yaşanan olaylar Rusya’daki siyasal istikrar hakkında derin şüpheler uyandırdı. Olayların ardından piyasaların ilk işlem gününde Brent ham petrolü yüzde 1,1 artışla varil başına 74,68 doları görürken, ABD Batı Teksas ham petrolü bugün yüzde 1 artışla varil başına 70 dolara yükseldi.

Piyasalar, Çin’de salgın hastalık sonrası ekonomik toparlanmanın duraksaması ve küresel faiz oranlarının yüksek kalması nedeniyle endişeli kalırken, işlemciler de Rusya’daki gelişmeler nedeniyle yeni pozisyon almaktan kaçındı.

PİYASALARDA BELİRSİZLİK BÜYÜYOR

Uzmanlar kısa süren isyanın Rusya’daki siyasal görünüm hakkında ciddi soru işaretleri ortaya çıkardığını belirtti. Stratejistler dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olan Rusya’da yaşanan olayların ham petrol üretimi üzerindeki ani etkisinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.

“SPI Varlık Yönetimi’nin yönetici ortağı Stephen Innes, ‘Büyük bir petrol tedarikçisinde ciddi bir jeopolitik olay olduğunda her zaman arz kesintisi olma olasılığı bulunuyor” dedi.

Goldman Sachs analistleri ise küresel petrol piyasasın Rusya’daki olaylar nedeniyle yeni risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Analistler dün yazdıkları notta, “Bir noktada daha düşük arz riski, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilir” dedi.

2025'te siyasi partilere yapılacak hazine yardımları belirlendi 2025'te siyasi partilere yapılacak hazine yardımları belirlendi

ALTIN YÜKSELDİ, ASYA BORSALARI GERİLEDİ

Öte yandan jeopolitik risklerin artması piyasalarda etkisini hissettirdi. Altın ve yen isyanın ardından bugün hafif artışlar kaydetti.

Altın yüzde 0,2 artışla ons başına 1925 dolara yükselirken, yen dolar karşısında yüzde 0,2 artışla dolar karşısında 143,4 seviyesinde işlem gördü.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,12 gerilerken, Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 0,17 düşüş kaydetti.

Piyasalar, Çin’de salgın hastalık sonrası ekonomik toparlanmanın duraksaması ve küresel faiz oranlarının yüksek kalması nedeniyle endişeli kalırken, işlemciler de Rusya’daki gelişmeler nedeniyle yeni pozisyon almaktan kaçındı.

BUĞDAY FİYATLARI SERT YÜKSELDİ

Dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden olan Rusya’da yaşanan bu olaylar buğday fiyatlarını da etkiledi. Chicago’da vadeli buğday kontratları, piyasa aktörlerinin Rusya’da yaşanan krizi fiyatlamalarına dahil etmesiyle tırmanışa geçerek buşel başına yüzde 1,3 kadar artışla 7,5625 dolara yükseldi.

Rusya’nın bu sezon ve önümüzdeki sezon dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olması bekleniyor Dolayısıyla Rusya’nın sevkiyatlarında yaşanacak herhangi bir aksamanın önemli bir etki yaratacağı öngörülüyor.

Editör: Haber Merkezi