Son bir ayda gram altın fiyatlarında 200-250 TL'lik bir düşüş yaşandı. Kuyumcular, altın fiyatlarındaki bu gerilemenin ardından yeni tahminlerde bulunarak, yıl sonuna kadar gram altının 3 bin TL ve üzerine çıkabileceğini öngörüyor.

Bu hafta Kapalıçarşı'da 24 ayar gram altının satış fiyatı yüzde 0,24 azalışla 2 bin 452 liraya, Cumhuriyet altınının fiyatı ise yüzde 0,67 düşüşle 16 bin 200 liraya indi. Geçen hafta 4 bin 90 lira olan çeyrek altının satış fiyatı ise 4 bin 66 liraya geriledi.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi Mayıs Ayında Arttı Hizmet Üretici Fiyat Endeksi Mayıs Ayında Arttı

Trabzonlu kuyumcular, Temmuz ayında yurt dışından gelen gurbetçilerin ve düğün sezonunun başlamasıyla sektörde canlılık bekliyor. Kuyumcu Levent Çelikoğlu, "Bizim sektörde yazları genelde hareketli geçer. Çünkü düğün mevsimi başlar ve yurt dışından gurbetçi akını olur" dedi. Çelikoğlu, Kurban Bayramı sonrası yaşanan durgunluğun Temmuz ayının başlamasıyla sona ereceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Bir başka sektör temsilcisi Zekeriya Tonyalı, dünyadaki ekonomik dengelerden dolayı bu yıl büyük bir değişiklik beklemediklerini, ancak 15 Temmuz sonrası işlerde hareketlenme olacağını söyledi. Tonyalı, "Yurt dışından gelecek olan vatandaşlarımız düğünlerde takı takmak için ellerinden geleni yapacaklar ama tam anlamıyla henüz tatil başlamadı. Temmuz'un 15'inden sonra bir şeyler olmasını bekliyoruz" dedi.

Tonyalı, altın fiyatlarının dünya ekonomisindeki gelişmelerden çok etkilendiğini belirterek, "Doların yükselmesi onsun düşmesini tetikliyor. Şu anda bir ay öncesine bakılırsa altında 200-250 TL'lik düşüş var. Ancak bu demek değil ki bu hep böyle gidecek. Tahminimiz yıl sonu ya da daha erken gram altının 3 bin TL ve üzerinde olabileceği yönünde. Yatırım yapanlara 24 gram altını tavsiye ediyoruz çünkü alışla satış arasındaki fark az" diye konuştu.

Kaynak: Gazete Duvar