AK Parti'den 100 bin TL'lik  limitli kartlara vergi iptali! AK Parti'den 100 bin TL'lik limitli kartlara vergi iptali!

Türkiye'nin doğalgaz depolama kapasitesi ikiye katlanacak

Türkiye, doğal gaz arzını güvence altına almak amacıyla son yıllarda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerini ve yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitelerini (FSRU'lar) devreye alırken, depolama kapasitesini mevcut 5,8 milyar metreküpten 13,4 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor. 2028'in sonuna kadar.

Türkiye, doğal gaz arzını güvence altına almak amacıyla son yıllarda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerini ve yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitelerini (FSRU'lar) devreye alırken, depolama kapasitesini mevcut 5,8 milyar metreküpten 13,4 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor. 2028'in sonuna kadar.

Türkiye'de evlerin ve serbest tüketicilerin ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılamak için her yıl 50 ila 60 milyar metreküp arasında doğalgaz tüketiliyor. Söz konusu tüketimin karşılanması ve arz güvenliğinin sağlanması amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik altyapısının ve gaz boru hatlarının güçlendirilmesine yönelik yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor.

Bu kapsamda Rusya, İran ve Azerbaycan'dan gelen gaz boru hatlarının yanı sıra, doğal gaz altyapısının önemli bileşenleri olan yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma üniteleri (FSRU'lar) ve LNG terminalleri, doğal gazın farklı kaynak ve ülkelerden tedarikine olanak sağlamaktadır.

Bu santraller aracılığıyla Cezayir'den ABD'ye kadar geniş bir coğrafyadan LNG tedarik edebilen Türkiye, tek seferlik ve uzun vadeli sözleşmelerle enerji arz güvenliğini daha da güçlendiriyor. Borular tarafından sağlanan gaz bu yapılarla sıvılaştırılır ve GNL şekilli gemilerle farklı Avrupa ülkelerine gönderilir.

Türkiye, 1994'te ilk, son 30 yılda GNG Egegaz terminalinden sonraki son 30 yılda Marmara Ereglisi'nin terminal GNG'si ve Erugul Gazi, Hatay Dörtyol, Mar Aegeo, Aegeo, Aegeo Mar \ ', Kuzeydoğu'da Saros FSRU ve Izmir, Izmir Limanı'ndaki FSRU, üç FSRU ve Ofiste GNL'nin iki işleme tesisi. Türkiye bu tesislerin kabiliyetleri ile bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır.

Toplam gaz depolama kapasitesi 5,8 milyar metreküp olan tesislerden biri olan Tuz Gölü yer altı doğalgaz depolama tesisinin genişletme çalışmalarıyla 2028 yılına kadar kapasitesinin 8,8 milyar metreküpe çıkarılarak tam kapasiteye ulaşması hedefleniyor. 13,4 milyar metreküpe yükseldi.

ENERJİ FİLOSU BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Doğal gaz ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamayı hedefleyen Türkiye, son yıllarda açık denizde doğal gaz ve petrol arama amaçlı sismik ve sondaj faaliyetlerine yönelik yüksek teknolojiye sahip güçlü bir enerji filosu kurmuştur.


Bu kapsamda Türkiye, son yıllarda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik araştırma gemilerinin siparişini verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kasım ayında yaptığı açıklamada, halihazırda Türk denizlerinde karış karış dolaşan söz konusu filonun genişletileceğini söyledi.

DOĞAL GAZDA YAKLAŞIK 40 YILLIK MACERASI

Türkiye, ülke geneline sağlanan gaz dağıtım altyapısının genişletilmesi çalışmaları kapsamında doğal gaz ağını her yıl genişletmektedir.

Doğal gaz arzı ve tüketimi açısından Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye, evlerde doğal gaz kullanımında 40 yıla varan bir serüveni geride bıraktı.

Türkiye'nin 1984 yılında eski Sovyetler Birliği hükümetleriyle doğalgaz sevkiyatına ilişkin imzaladığı anlaşmanın ardından konutlara ilk kez 1987 yılında doğalgaz getirildi.

Batı Hattı olarak da bilinen Rusya-Türkiye boru hattından gelen gaz, 1988 yılında Ankara'ya, 1992 yılında İstanbul ve Bursa'ya, 1996 yılında ise İzmit ve Eskişehir illerindeki konut ve serbest tüketicilere sunuldu.

2000'li yılların başında sadece 6 ilde kullanılan doğalgaz, bugün 81 ilde 793 ilçeye yayılırken, doğalgaz kullanacak ilçelere 2025 yılında 24 olmak üzere önümüzdeki yıl 44 yeni yerleşim yerinin eklenmesi ve 2026'da 52.

Avrupa'nın en çok doğal gaz abonesine sahip ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye'de abone sayısı Eylül ayından bu yana istikrarlı seyrediyor.(haberglobal)

Editör: Haber Merkezi