Yırtıcı kuş kaçakçıları, gözlemci gibi davranarak kendini kamufle etmeye başladı.Kuş gözlemcileri ayrıca atmaca, kartal, şahin ve şahin gibi yırtıcı kuşların artan kaçakçılığına karşı da önlem aldı.
Kuş gözlemcileri, Türkiye'de yırtıcı kuş yakalama olaylarının artması üzerine, fotoğraflayıp konumlarını kaydettikleri e-kuş sisteminin kaçakçılar tarafından kullanıldığını tespit etti. Bu nedenle sistemdeki bazı türlere kısıtlamalar getirildi ve bu önlemlerin genişletilmesi için çalışmalara başlandı.
'KAYIT EKLEMEYİN, KONUMLARI GİZLEYİN'
Türkiye Nadir Kuşlar Tescil Komisyonu Üyesi Emin Yoğurtçuoğlu, kuşları gözlemleyen ve bilgi paylaşan kuş gözlemcileri ve doğa severlere yaptığı duyuruda, kuş kaçakçılarının ülkemize gelerek Türk vatandaşı olan yabancı uyruklu vatandaşları kuş kaçakçılığı için kullandıklarını söyledi. çok ciddi ve onları vahşi doğada toplayın.
Yoğurtçuoğlu, şöyle konuştu: “Sorunun ne kadar korkunç bir hal aldığını, tacirlerden bazılarının yanımıza gelip, veritabanlarımızda işlediğimiz verileri kullanmasıyla anladık. Bu nedenle ulusal ve uluslararası verilerin yayınlandığı ortak paylaşım siteleri ve fotoğraf sitelerinde alaca şahin, kızıl şahin, kartal ve benzeri yırtıcı kuşların kayıtlarının belirli bir süreliğine yayınlanmamasını talep ediyoruz.
HASSAS KATEGORİ İSTEĞİ
Yoğurtçuoğlu, Türkiye Nadir Kuşları Tescil Komisyonu üyesi olarak bu sitelerde adı geçen kuşların hassas kategoriye alınması için çaba sarf ettiklerini belirterek, "Bu sayede isteyen kimse bunu yapamayacak. geldikleri yere erişmek için." bu kayıtlar.
Kaçakçılar tarafından neredeyse nesli tükenen kutsal şahin ve bıyıklı şahin gibi türlere zaten ulaşılamıyordu. Ancak görünen o ki, hiçbir zaman bu tür tehlikelere maruz kalmayacağını düşündüğümüz çok daha yaygın türler artık savunmasız hale gelmiş durumda.
Bu durum ülkemizde bilinmeyen karakterlerin serbestçe hareket etmesinden kaynaklanmaktadır. Bunun organize suç sektöründe hukuki olarak değerlendirileceğini ve kaçakçılık sektöründe de yargılanacağını umuyoruz. Yakalananların yabancı uyruklu olması halinde derhal sınır dışı edilecekleri belirtildi.
KUŞ GÖZLEMCİSİ OLARAK HAREKET EDERLER
Ekolojik dengenin en önemli bireyleri olan yırtıcı kuşların tehlike altında olduğunu kaydeden Yoğurtçuoğlu, şöyle konuştu: "Fotoğrafını çektiğiniz veya gördüğünüz kuşların konumunu, bulduğunuz yuvaların konumunu özellikle insanlarla paylaşmayın.
Bazılarının kuş gözlemcisi, fotoğrafçı kılığında bize geldiğini fark ettik. Böylece yıllar içinde oluşturduğumuz, iletişimin güvenli, paylaşımın değerli olduğu topluluktan bilgi alabilirler. Bunları hassas kategoriye soktuktan sonra veri girmemizde bir sakınca olmayacak” dedi.
ORTADOĞU ŞEHİTLERİNE HAYVAN SATIŞI
Ortadoğu şehzadelerine ait uçaklarla taşınan yırtıcı kuş türlerinin görüntülerinin son dönemde sosyal medyada sıkça görüldüğünü kaydeden Antalya Kuşçuluk Derneği'nden Gökçe Coşkun, Türkiye'den yabani hayvan kaçakçılığı da yapıldığını söyledi.
Coşkun, Antalya'da turist olarak dolaşan, bitki ve böcek toplayan insanların bulunduğunu belirterek, "Karayoluyla valizlerde kuşları sınır kapısına taşıyanlar var. Genellikle atmaca, şahin, atmaca gibi yırtıcı kuşlar yakalanıp, götürülüyor. yurtdışına kaçırıldı.
Toy kuşu ve toy kuşu gibi kuş türleri yurt dışından Türkiye'ye getirilerek satılmaktadır. Özel veya özel hayvanat bahçelerine satılmaktadır. Arap Yarımadası'nda, özellikle prens bahçelerinde, genellikle yabani hayvanlar için özel hayvanat bahçeleri kurulur. Aslanın kaplanı var.
Şahin, şahin, kerkenez, atmaca gibi kuşları eğitiyorlar ve diğer kuşları avlıyorlar. Bu yırtıcı hayvanları yakalamak için örümcekkuşu gibi türleri de kullanıyorlar. Ortadoğu'dan ülkemize göçün artmasıyla birlikte bu tür vakalar da arttı. Mesela Antalya'da göçmenlerin alaca ve alaca şahinleri yakalamaya çalıştığını, tuzak kurduğunu gördüm.