Kahramanmaraş'ta deprem! Kahramanmaraş'ta deprem!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'a yönelik ikinci tecavüz iddiasını görüştü.


Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Mahkeme 3 ret oyu ve 1 çoğunluk oyu ile hak ihlali olduğuna hükmetti.


Can Atalay'ın bireysel talep hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verildi. "Daha önce verilen ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle Anayasa'nın 148. maddesinde öngörülen bireysel dava hakkının ihlal edildiği" sonucuna varan heyet, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla kararın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

Yargıtay ayrıca Can Atalay'a 100 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

25 Ekim'de Anayasa Mahkemesi, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Milletvekili Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi özgürlüğü ve güvenliği"nin ihlal edildiğine hükmetti. Karar 9'a karşı 5 oyla alındı. Bu nedenle tahliye edilmesi planlanan Can Atalay hakkındaki karar uygulanmadı.

Atalay tahliye edilmedi ve dosya Yargıtay'a iade edildi.

Yargıtay, daha sonra Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Açıklamalarıyla Meclis'ten Can Atalay'ın görev süresinin geri çekilmesini istediler.

Atalay'ın avukatlarının Anayasa Mahkemesi'ne ikinci kez bireysel başvuruda bulunmasının ardından Yargıtay 13 Aralık'ta toplanarak dosyayı Genel Kurul'a gönderdi.

Karara dair X hesabından açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel, şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez hak ihlali kararı verdiği seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bir an önce tahliye edilmesi Anayasa'nın gereğidir. Bu karara direnmek, anayasal hukuk düzenini yok saymaktır. Biz, adaleti ve hukuku savunmaya devam edeceğiz."

Kaynak: cumhuriyet