EKONOMİ

Türkiye enerji enflasyonu listesinde zirvede!

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2024 verilerine göre, Türkiye yüzde 89.8 enerji enflasyonu ile üye ülkeler arasında en yüksek enerji enflasyon oranına sahip ülke olarak öne çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, enerji fiyatlarındaki bu artışın devam edeceğini belirterek, ekonomik koşulların daha da zorlaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2024 verilerine göre, Türkiye yüzde 89.8 enerji enflasyonu ile üye ülkeler arasında en yüksek enerji enflasyon oranına sahip ülke olarak dikkat çekiyor. Türkiye’yi yüzde 18.3 ile Kolombiya, yüzde 15.1 ile Belçika takip ediyor. Şili’de bu oran yüzde 10.7, Danimarka’da yüzde 10, Yeni Zelanda’da yüzde 9.2, Japonya’da yüzde 7.7, Meksika’da yüzde 6.3, İspanya’da yüzde 6.1, Avustralya’da yüzde 5.6, Fransa’da yüzde 4.6, Kore’de yüzde 2.5 ve Kanada’da yüzde 0.5 olarak kaydedildi. OECD ortalaması yüzde 2.3 iken, Avrupa ortalaması yüzde 0.2 seviyesinde kaldı. Almanya, ABD, İtalya ve İngiltere’de ise enerji enflasyonu oranları negatife düşmüş durumda.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye'deki enerji fiyatlarındaki artışların devam edeceğine dikkat çekerek, özellikle Mayıs ayında sona eren 25 metreküplük bedava doğalgaz uygulamasının ardından 1 Ağustos'ta doğalgaz bedeline yapılan yüzde 38'lik zamla birlikte faturaların yaklaşık yüzde 25 oranında artacağını belirtti. Ayrıca, geçen ay elektriğe de yüzde 38 zam yapıldığını ifade eden Bakırlıoğlu, Türkiye'nin dünya genelinde bu alanda olumsuz anlamda ayrışmaya devam edeceğini vurguladı.