Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi yüzde 3,9 büyüdü.
Ekonomi, aylık bazda da bazda yüzde 0,1 küçüldü ve böylede 9 çeyrek sonra daralma yaşandı.
Nebati'den değerlendirme
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, büyüme rakamlarını şöyle değerlendirdi:
Büyüme 9 aylık dönemde yüzde 6,2 oldu. OVP'de öngördüğümüz şekilde yılı yüzde 5 civarı büyümeyle kapatarak, bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız.
Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan 2021 üçüncü çeyrekte yüzde 7.9, 2021'in tamamında ise yüzde 11.4 büyümüştü.
Türkiye ekonomisi ilk yarıda nasıldı?
Ekonomi ilk yarıda yüzde 7.5 üzerinde büyüme yakalarken TL'deki değer kaybı ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı gündemdeydi. Enerji piyasasındaki fiyat artışlarının da etkisiyle enflasyon yüzde 85'in üzerine çıktı. İktidar bu dönemde, cari fazla odaklı kredi ve büyüme politikalarını öne çıkardı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyüme, istihdam, yatırım, ihracat ve düşük faizi önceliklendiren ekonomi politikası çerçevesinde politika faizini geçen sene yüzde 19'dan indirmeye başladı.
Azalan dış talebin üretim üzerindeki etkileri, küresel büyümeye yönelik belirsizlikler ve jeopolitik riskleri sebep gösteren TCMB bu ay istihdam ve sanayi üretimini destekleme amacı ile politika faizini yüzde 9 seviyesine çekti. TCMB indirimlerini tamamladığını da söyledi.
Birçok ekonomist güçlü ihracat performansı ve iyi geçen turizm sezonu sonrasında ekonominin iç ve dış talebin ikinci yarıda yavaşlama eğilimine girebileceğini bekliyordu.
Ekonomi yönetimi ise turizm, net ihracat döviz kazandırıcı, yatırım, tarım, KOBİ ve örnekleri daha genişletilebilecek alanlardaki büyümenin yavaşlamaması gerektiğini savunuyor. Kredi politikaları da artık tamamen bu alanlara odaklanıyor.
Kaynak: Independent Türkçe, Reuters