Tüpraş, geçen yıl açıkladığı Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında bu yılın 9 ayında 101 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Tüpraş, stratejik dönüşüm planı kapsamında 2030 yılına kadar emisyonlarını yüzde 27 azaltmayı, 2050 yılında ise karbon nötr enerji şirketi olmayı hedefliyor.

Tüpraş, "Enerjimiz Geleceğe" mottosuyla bir yılını tamamlayan program kapsamında 2050'ye kadar 10 milyar dolar yatırım yapmayı amaçlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, bir yıl önce açıklanan stratejik dönüşüm planıyla, Türkiye'nin karbon taahhütlerine önemli katkıda bulunacak yatırımları hızla hayata geçirmeye devam ettiklerini aktardı.

Yelmenoğlu, şirketin 2050 yılında karbon nötr bir enerji şirketi olma hedefi kapsamında, rafinaj alanında enerji verimliliğini artırmaya ve karbonsuzlaştırma projelerine odaklandıklarını belirterek, "Aynı zamanda, sektördeki tecrübemizle odaklandığımız yeni iş alanları olan yeşil hidrojen, sıfır karbonlu elektrik ve biyoyakıt üretimine yatırım yapıyor ve halihazırdaki lider pozisyonumuzu geleceğin düşük karbonlu enerji piyasalarında da devam ettirmeyi planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl toplamda 200 milyon dolar yatırım gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ve yenilenebilir enerjinin bir çok alanında girişimlerde bulunduklarını aktaran Yelmenoğlu, şunları kaydetti:

İş Bankası mobil uygulamasında erişim sorunu yaşanıyor İş Bankası mobil uygulamasında erişim sorunu yaşanıyor

"Sıfır karbonlu elektrik üretimi konusunda önemli bir adım olan Entek hisselerinin devralınması gibi bir çok alanda faaliyetleri hızlandırdık. Entek'in Tüpraş bünyesine katılması ile 2030'da 1 gigavat ve 2035'te 2,5 gigavat sıfır karbonlu kurulu güç hedefimize ulaşma anlamında önemli bir aşama kaydederek ilerlemeye devam ediyoruz.

Entek geçtiğimiz hafta yayımlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, EPDK'ya depolama tesisi kurmak taahhüdü ile mevcut kapasitesine ilave olarak 150 megavat güneş enerjisi santrali ve 854,5 megavat rüzgar enerjisi santrali olmak üzere toplamda 15 proje ile 1004,5 megavat ilave kapasite için ön lisans başvurusu yaptı. Başvuruların olumlu değerlendirilmesi durumunda ön lisans almaya hak kazanacağız."

Kaynak: www.bloomberght.com

Editör: Haber Merkezi