GÜNDEM

Tüketici derneklerinden para transferi ve EFT işlemlerine ilişkin uyarı!

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, EFT veya havale yoluyla para gönderen tüketicileri uyardı. Açıklama kısmı ciddiye alınmazsa, herhangi bir anlaşmazlık veya konunun mahkemeye taşınması durumunda tüketiciler sorunlarla karşılaşabilir.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, bankacılık sistemi üzerinden gerçekleştirilen para transferlerinde yaşanabilecek sorunlara ilişkin önemli bir uyarıda bulundu. Mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla birlikte havale ve EFT işlemlerinde ciddi artışlar yaşandığını belirten Kılıç, tüketicilerin bu işlemleri yaparken dikkat etmeleri gereken noktalara değindi.

Öncelikle, para transferi yaparken alıcının IBAN numarasını ve adını doğru yazmanın önemine vurgu yaptı. Yanlışlık nedeniyle yapılan havale tutarının geri alınamayabileceğini belirtti. Ayrıca, havale veya EFT işlemi yaparken açıklama kısmına alıcının kim olduğu ve işlemin neden yapıldığına ilişkin detaylı bilgi eklemenin önemini vurguladı. Bu bilgilerin doğru yazılmaması durumunda tüketicilerin sorun yaşayabileceğini ifade etti.

Açıklama kısmının önemine de değinen Kılıç, özellikle kira ödemeleri ve internet üzerinden alışveriş gibi durumlarda bu bölümün uyuşmazlıklarda delil niteliğinde olduğunu belirtti. İnternet alışverişlerinde dekontlardaki açıklamaların resmi belge niteliğinde olduğunu hatırlattı. Bu nedenle, işlem sırasında dikkatli olunması ve işlem tamamlandıktan sonra dekontların makul süre saklanması gerektiğini vurguladı.

Kılıç, tüketicilerin hesaplarına gelen şüpheli işlemlerde bankayla iletişime geçmeleri gerektiğini ve gönderenin kim olduğunu ve havalenin neden yapıldığını doğrulamalarının önemli olduğunu belirtti.

Ek hesaplarla ilgili yaşanan bir diğer soruna da değinen Kılıç, ek hesap limitini artırmak isteyen tüketicilerin hayat sigortası zorunluluğu ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Bu durumun tüketici haklarına aykırı olduğunu ve yasal olmadığını vurgulayarak, tüketicilere başvurabilecekleri yasal haklar konusunda bilgi verdi. Müşteri hizmetlerine başvurmanın yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna, tüketici hakem heyetlerine ve e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilineceğini belirtti