GÜNDEM

Taksim'deki bombalı saldırı davasında ara karar bildirildi

13 Kasım 2022'de Taksim'de gerçekleşen ve 6 kişinin hayatını kaybetmesine, 99 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırıyla ilgili görülen davada ara karar açıklandı.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'de gerçekleşen bombalı saldırıya ilişkin dava devam ediyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren duruşmada, firari sanıkların yakalama kararlarının devamına hükmedildi ve duruşma ertelendi. Firari sanıklar arasında Bilal Elhacmaos, Sabri Ok, Hülya Oran, Ferhat Abdi Şahin, Layika Gültekin, Velid Halil, Cemil Bayık, Fehman Hüseyin, Saliha Bişkin ve Khalil Manja Hussein yer alıyor.

Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmiş, 99 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashir'in, PKK/PYD/YPG tarafından istihbarat elemanı olarak yetiştirildiği ve Afrin'den Türkiye'ye kaçak yollarla girdiği belirlenmişti. Kullanılan patlayıcının TNT olduğu tespit edilmişti. PKK ise saldırıyı üstlenmemişti.

Davanın ilerleyen süreçlerinde, 15 Kasım'da yakalanan Ahmed Jarkas'ın, Ahlam Albashir'i Yunanistan'a kaçırmayı planladığı, Ammar Jarkas'ın ise firari şüpheli Bilal Hassan'ı Bulgaristan'a götürmek üzere Edirne'ye götürdüğü anlaşılmıştı. Albashir ve Hassan'ın, saldırı günü Taksim'e geldikleri arabayla daha önce 3 defa keşif yaptıkları da belirlenmişti.

Daha önceki duruşmalarda, Ahlam Albashir’e 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 794 yıl hapis cezası verilmişti. Firari sanıkların dosyalarının ayrılması da kararlaştırılmıştı. Dava süreci, halkın ve medyanın yakından takip ettiği önemli bir güvenlik meselesi olarak değerlendiriliyor.