SÖZCÜ, muhalefetin “5’li çete” dediği müteahhitler tarafından inşa edilen İstanbul Havalimanı (İGA) için, AKP iktidarının Atatürk Havalimanı’nı kapatma garantisi verdiğini belgeriyle ortaya çıkarmıştı.
En önemli rakibi Atatürk Havalimanı’nı böylece devre dışı bırakan İGA, ikinci büyük rakibinin kapasite artırmasını da engelliyordu. İGA’yı işleten müteahhitler tarafından inşa edilen ve kapasitenin katlanmasını sağlayacak Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pisti inşaatı yaklaşık 14 yıldır bitirilmiyordu.
Geçtiğimiz yıl, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’nda pistin yüzde 50’sinin tamamlanması hedeflenmişti. Aradan geçen 14 yıl sonunda ilk defa 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’nda pistin yüzde 100 bitirileceği duyuruldu.
Programın “hedef” başlıklı bölümünde, İGA ve Sabiha Gökçen havalimanlarının uluslararası bir hava kargo, bakım-onarım ve aktarma merkezi olmasının sağlanacağı kaydedildi.
İki havalimanı arasında demiryolu bağlantısı yapılarak bu havalimanlarının ulusal demiryolu güzergahına entegrasyonunun sağlanacağı vurgulandı.
Bu hedef doğrultusunda yürütülecek faaliyetler ve projeler başlığı altında da şu ifadelere yer verildi:
İKİ HAVALİMANI ARASI DEMİRYOLU HATTI İHALESİ
- “Gebze-Sabiha Gökçen-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Halkalı Yüksek Standartlı Demiryolu projesine dış finansman sağlanarak yapım ihalesi açılacaktır.”
YÜZDE 100 FİZİKİ GERÇEKLEŞME
- “Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist mütemmimleri işinde yüzde 100 fiziki gerçekleşme sağlanacaktır.”
14 YILDIR SÜRÜYOR
İkinci pist projesi, 13 yılı aşkın süredir gündemde ama bir türlü bitirilemiyor. 31 Ekim 2009 günü o dönem Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işleten LİMAK'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “İkinci pist için start verildi” diyerek çalışmaların başladığını açıkladı. Ancak 5 yıl sonra açılabilen ilk ihale 720 milyon liraya YSE'ye verildi. Pist 2017'de bitecekti.
2016'da yeni ihale açıldı. Bu defa yaklaşık maliyet 1 milyar 397 milyon TL olarak hesaplandı. İhale MAKYOL'a verildi. iş 2019'da bitecekti.
İş bitmedi ama işi yapan şirket kimlik değiştirdi. KMC Sabiha Gökçen Havalimanı Adi Ortaklığı oldu. Makyol'un yanına kamuoyunun yakından tanıdığı Kalyon ve Cengiz de eklendi.
Üç firma, Sabiha Gökçen'in tek rakibi İstanbul Havalimanı'nı işleten İGA'nın ortaklarıydı. Sabiha Gökçen'in kapasitesini katlayacak ikinci pistin bitmemesinin asıl nedeni olarak inşaatın rakip firmalar tarafından yapılması gösteriliyor.
MALİYET KATLANIYOR
Pist inşaatı bitmiyor ama ihale üstüne ihaleler devam ediyor. Yılan hikayesi sürerken inşaatta meydana gelen çatlaklar ve çökmelerin maliyeti de vatandaşın sırtına yükleniyor. Son olarak geçtiğimiz yıl Ağustos ayında “Sabiha Gökçen Havalimanı TEM Bağlantı Yolu Tünelinin Güçlendirilmesi ve İlave İmalatların Yapılması işi” ihale edildi. Yaklaşık maliyet ise tam 842 milyon 239 bin lira olarak hesaplandı…
İkinci pistin ne zaman biteceği merak ediliyor.
Kaynak: www.sozcu.com.tr