Rekabet Kurulu, Tetra Laval Holding & Finance SA (TLHF) ve Tetra Pak Paketleme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (TETRAPAK TÜRKİYE) hakkında yürütülen soruşturmayı sonuçlandırdı. Kurul, 15 Ağustos 2024 tarihli ve 24-33/818-M sayılı kararıyla, bu ekonomik bütünlüğün "aseptik sıvı gıda karton ambalaj dolum makinesi üretimi ve satışı" ve "aseptik sıvı gıda karton ambalaj üretimi ve satışı" pazarlarında hakim durumda olduğuna hükmetti.

Altında yükseliş devam ediyor Altında yükseliş devam ediyor

Tetra Pak ve TLHF'nin, 3D aseptik prizma şekil marka ve tasarım başvuruları ile birlikte diğer 3D marka başvuruları ve eylemleri vasıtasıyla bu hakim durumlarını kötüye kullandığı tespit edilerek, 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal ettikleri belirtildi. Bu nedenle, Tetra Pak Türkiye ve TLHF’ye toplamda 130.889.523,70 TL idari para cezası verilmesine karar verildi.

Ayrıca, bu ekonomik bütünlükten gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 30 gün içinde soruşturma konusu mevcut marka ve tasarım haklarından vazgeçmeleri, değerlendirme aşamasındaki 3D marka başvurularını geri çekmeleri ve bu durumu Rekabet Kurumu'na bildirmeleri istendi.

Kaynak: KARAR