Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş - Hatay arasında depremi tetikleyecek bir şey kalmadığını ifade etti ve Adana ile Kıbrıs için uyarıda bulundu.
Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşe yazısında Prof. Görür ile yaptığı görüşmeye yer verdi.
Saymaz’ın soruları ve Görür’ün yanıtları şöyle:
Bu sizin öngördüğünüz deprem miydi?
Evet. Kahramanmaraş depremleri olunca “Hatay’a ve Adana havzasına dikkat” dedik. Onu dememizin nedeni, Kahramanmaraş’ta deprem olunca enerjinin bir kısmını güneye, bir kısmını kuzeye transfer eder. Şimdi Hatay’da 6.4 olunca bizim beklediğimiz buydu. Ben bundan sonra Kahramanmaraş-Hatay arasında daha büyük bir deprem beklemiyorum. Kırılacak bir şey kalmadı. Enerji büyük ölçüde boşaldı. Ufak tefek olur.
DAHA FAZLA OKU
- Deprem dayanıklılık testlerinin de dolandırıcıları çıktı: Su tesisatçısı bile "ölçüm yapıyorum" diyor
- Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar: Yarından tezi yok ciddi tedbirler alacağız
Bu bağımsız bir deprem mi, Kahmanmaraş’ın tetiklediği bir deprem mi?
Sismologlar çalışma yapıp diyebilirler ki “Bu artçı deprem” ya da “bağımsız.” Vallahi beni de ilgilendirmiyor. İster artçı olsun, ister bağımsız; bu akademik bir konu. Bilim dünyasında tartışılsın.
Nerede deprem olacak, hangi fay kırılacak, o fay mı var, bu fay mı var; bu tartışmaların milletin gündeminden kalkmasını istiyorum. Hangisi olursa olsun, fark etmez, deprem bir gerçekliktir. Ülkenin beka sorunudur. En önemli sorunudur. 13 milyon senedir deprem üreten mekanizma bu coğrafyada oluşmuştur. Daha milyonlarca sene de devam edecektir. Biz de depremleri durduramayacağıma göre zararını azaltacak deprem dirençli kentler oluşturmaya yönelmeli, enerjimizi buraya vermeliyiz.
Bu deprem başka bir depremi tetikler mi?
Kahramanmaraş - Hatay arasında tetiklenecek bir şey kalmadı. Ufak ufak artçılar olacak. Daha büyük deprem yok. Ama Adana havzasında fay sistemleri var. Doğu Anadolu Fayı’nın devamı. Onlarda deprem olabilir, bekliyoruz. Bir de Kıbrıs’ta. Çünkü Anadolu, kimisine göre üç, kimisine göre yedi metre, Doğu Anadolu Fayı boyunca güneye kayıyor. Bu kayma sırasında saat ibresi yönünde döndü. Öyle olduğu için Kıbrıs’ta fayları yükledi. Bir de Kıbrıs’ın güneyinde Helen-Kıbrıs yayı var. Anadolu bir anlamda Afrika levhasının üzerine tırmandı. Kıbrıs’ta faylarda bir gerilme muhakkak olmuştur. Bir hareket olursa şaşırmayacağız. Orayı da uyarıyoruz.
Siz şu an Adana ve Kıbrıs’ı uyarıyorsunuz.
Evet. Niye? Kahramanmaraş depremleri oralara enerji transfer etmiş olabileceği için.
Tsunami ihtimali?
Ben olacağını sanmıyorum. Doğrultu atımlı faylarda denizde hacim değişiliğine neden olacak hareketler beklemiyorum.
Söyleşinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Halk TV
Kaynak: www.indyturk.com