2025'te siyasi partilere yapılacak hazine yardımları belirlendi 2025'te siyasi partilere yapılacak hazine yardımları belirlendi

PISA raporunda dikkat çeken Türkiye'den detay: Çocuklar parasızlıktan öğün atlıyor

Türkiye'de kendini gösteren ekonomik sorunlar öğrencileri de etkiledi. PISA raporuna göre; Türkiye'de her beş çocuktan biri parası olmadığı için haftada en az bir kez yemek yiyemiyor. Yiyecek parası olmadığı için haftada en az bir kez 30 gün yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke burası.

Türkiye son iki yıldır ekonomik sıkıntılarla boğuşsa da bu durum öğrencilerin paketli öğle yemeklerine de yansıdı.

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) açıkladığı rapora göre; Türkiye'de her beş çocuktan biri parası olmadığı için haftada en az bir kez yemek yiyemiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okul öncesi eğitime yönelik 2022 yılında başlattığı "bir öğün bedava okul yemeği" talebi, Şubat ayında Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından afet bölgesi dışındaki illerde kaldırıldı. 

Her üç yılda bir periyodik olarak gerçekleştirilen ve 15 yaşındaki öğrencilerin okuma, matematik ve fen alanlarındaki becerilerini ölçmeyi amaçlayan PISA kapsamında gerçekleştirilen ankette, "Son 30 günde kaç kez okudunuz?" Yiyecek alacak paran olduğu için yemek yiyemiyor musun sorusu soruldu

PARASI OLMADIĞI İÇİN YEMİYORLAR
Amerika'nın Türkçe Sesi'ne (VOA) göre, Türkiye'deki 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 10,8'i haftada bir kez, yüzde 4,8'i haftada iki ya da üç kez, yüzde 1,8'i haftada yüz dört ya da beş kez, yüzde 1,9'u ise haftada bir kez okula gidiyor. paraları olmadığı için her gün yemek yiyemediklerini söyledi.

Dolayısıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye 38 ülkeyle karşılaştırıldığında son yıllarda haftada en az bir kez yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye'dir. %19,2 ile 30 gün boyunca yemek için paranın olmaması

PISA 2022 ortalama puanları da okulda parasızlıktan yemek yiyemeyen öğrencilerin diğer öğrencilerin gerisinde kaldığını gösteriyor.

'Son 30 gün içinde hiç yemek yiyememe sorununu yaşamayan veya neredeyse hiç yaşamayan' öğrencilerin ortalama matematik puanı 461 puan olurken, bu sorunu haftada bir kez yaşayanların ortalama puanı ise 42 oldu. .

PISA'da 20 puanlık fark bir öğretim yılına karşılık geliyor. Bunun sonucunda okulda yetersiz beslenme sorunu yaşayan öğrenciler okulda iki yıl geride kalıyor.(karar)

Editör: Haber Merkezi