EĞİTİM

Okul zili 'kaos'a çalıyor: Yeni öğretim yılında açlık ve gericilik kıskacı

Yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen 2022-2023 eğitim öğretim yılına bugün başlayacak. Öğrenci, veli ve öğretmenleri, tartışmalı müfredat, zorunlu “seçmeli” din dersleri, tarikatçılarla yapılan işbirlikleri, şaibeli sınavlar, beslenme ve ulaşım sorunları bekliyor.

2022-2023 öğretim yılı bugün başlıyor. Kimi okullarda yeni derslik yapılmadığı için sınıflar çok kalabalık olacak. İkili eğitim uygulaması nedeniyle öğrencilerin bir bölümü sabah gün doğmadan okul yoluna düşecek, karanlıkta dönecek. Okulların ihtiyaçları gene velilerin desteğiyle karşılanacak. Öğrenci, veli ve öğretmenleri, tartışmalı müfredat, zorunlu “seçmeli” din dersleri, şaibeli dernek ve vakıflarla yapılan işbirlikleri, beslenme ve ulaşım sorunları bekliyor. 

ZOR GÜNLER GELİYOR

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Eğitimde AKP’nin yarattığı ve çözülmediği için kronikleşen sorunlara bu sene yenileri eklenmiştir.  Bakan’ın ‘Her şeyiyle hazırlar’ dediği okullar tel tel dökülmekte ve bu yeni dönemde eğitimin tüm paydaşlarını, öğrenciyi, eğitim emekçisini ve velileri zor günler beklemektedir” dedi. Yeni dönemde öğrencileri yine gerici müfredatın beklediğine dikkat çeken Özbay şunları söyledi: 

“Öğrencileri tarikat maskesi takmış derneklerle imzalanan protokoller ve şaibeli sınavlar bekliyor. Sosyal devlet ilkesi eğitimde bir kenara atıldığı için kantin fiyatları yüzünden beslenme sorunu, servis fiyatları yüzünden ulaşım sorunu bekliyor. Yetmezmiş gibi yeni derslikler inşa edilmediği için sınıf mevcutları eğitimi kilitleyecek boyutta artmış durumda. Sendika olarak belgelediğimiz üzere 66 kişilik sınıflar, tek bir okul binasına sıkıştırılmış birkaç okul dolusu öğrenciler var. İkili eğitim uygulaması nedeniyle yine öğrencilerimizin bir kısmı sabah gün doğmadan okula giderken, bir kısmı hava karardığında evine ancak dönebilecek. Bir yıllık süreçte yeteri kadar KYK yurdu inşa edilmediği ve özel yurtlardaki fiyatlar otel konaklama fiyatlarıyla yarışır hale geldiği için ne yazık ki bu eğitim döneminde üniversite öğrencilerinin barınma sorununun da geçen yıllara göre daha ağırlaşacağı açık. Öğrencilerin bu çaresizliklerine bakarak el ovuşturan tarikatlarla ilgili uyarılarımız da MEB tarafından yine kulak arkası yapıldığı için yoksul öğrencilerin bir kısmının yine tarikat yurtlarına ne yazık ki mecbur kalacağı açıkça görülüyor. ”

BİR TOST 10 TL

Veliler için de durumun parlak olmadığını vurgulayan sendika başkanı, “Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünlerine baktığınızda temel kırtasiye giderleri her sınıf kademesinde 750 TL’ye ulaşmış durumda. Servis ücretleri dar gelirliler için artık küçük bir servet seviyesinde. MEB’in kendi haline bıraktığı devlet okullarında temizlik malzemelerinden A4 kâğıtlarına kadar her masrafın veliye yüklendiği, okul kantinlerinde bir tostun bile 10 TL’yi bulduğu göz önüne alındığında velileri kara bir dönem bekliyor” diye konuştu.

Öğretmenlerin de hem geçim hem de itibarla ilgili sıkıntılarının artacağına değinen Özbay, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı verdikleri mücadelenin dozunu artıracaklarını da sözlerine ekledi. 

DERSE AÇ GİRMESİNLER

Öğrenci Velileri Dayanıma Derneği (ÖVDER) İzmir Şubesi'nin başlattığı ve her öğrenciye ücretsiz bir öğün yemek verilmesi talep edilen kampanyada 12 bin imza toplandı. Kampanya çağrısında, "Her dört çocuktan biri okula aç gidiyor. Beslenme çantasına ne koyacağını bilemeyen anneler, bir dilim ekmek bir meyve ile çocuklarnın dengeli beslendiğini düşünmüyorlar elbet" deniliyor.