Türkiye'de üniversite sayısı her geçen gün artarken "diplomalı işsizlerin" sayısı da her geçen gün artıyor. Üniversite eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler bile mezun olduktan sonra iş bulmakta zorluk çekiyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) derlediği Aralık 2023 genç işsizlik oranları, kasvetli bir tabloyu ortaya çıkardı. Türkiye'de genç işsizliği bir kez daha OECD, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi ortalamalarının üzerinde gerçekleşti.
TÜRKİYE'DE GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 15,5
BirGün'den Mustafa Kömüş'e göre Türkiye'de genç işsizliği, OECD ortalaması olan %10,6'ya kıyasla %15,5 seviyesinde bulunuyor. Gençlerin iş bulmakta yaşadıkları zorluklar Cumhurbaşkanlığı verilerinden ortaya çıkıyor.
TIP MEZUNLARI BİLE 1 YILDA İŞ BULAMIYOR
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin verilerine göre mezunların önemli bir kısmı bir yılı aşkın süredir iş arıyor. Hatta bazı bölümlerde bir yıldan fazla süredir iş arayanların oranı %40'a ulaşıyor.
Tıp mezunlarının yüzde 30'u bile bir yıl içinde iş bulamıyor. Bu alanda en yüksek oran öğretmenlik fakültesi mezunları arasında görülmektedir. Birden fazla öğretmenlik bölümünden mezun olan 10 kişiden 4'ü 1 yıldan fazla süredir iş arıyor.
Resmi verilere göre bazı bölümlerde 1 yıldan fazla iş arayanların oranları şöyle:
Maliye: %40,4
Matematik: %30
Orman mühendisliği: %38,2
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik: %35,6
Sınıf öğretmenliği: %32,1
Sosyal bilgiler öğretmenliği: %42,9
Su ürünleri: %38
Tıp: %30
Türk Dili ve Edebiyatı: %38,8
Türkçe öğretmenliği: %42,5
Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği: %34,6
Biyoloji: %34,4
Coğrafya: %41
Fen bilgisi öğretmenliği: %38,1
Hukuk: Yüzde 21,9
İstatistik: Yüzde 33,6