Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası mevduata geçişi desteklemek amacıyla yeni kararlar aldı. Buna göre TL mevduat ve vadesi bir aydan uzun olan KKM hesapları için gerekli karşılıklara üç ayda bir faiz ödenecek. Ancak 31 Ocak'tan itibaren altın, dolar ve euro hesapları Türk lirasına çevrilebilecek.

1 AYDAN UZUN VADELİ TL MEVDUAT VE KKM HESAPLARI İÇİN ZORUNLU KARŞILIKLARA 3 AYDA BİR FAİZ VERİLECEK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarının Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüştürülmesinin Desteklenmesine İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile Türk Lirası Hesapların Türk Lirası Hesaplara Dönüştürülmesinin Desteklenmesine İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Türk lirası hesaplardaki mevduat ve katılma hesaplarındaki altınlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat oranının artırılması ve TL mevduattan TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla, TL mevduat ve KKM hesapları için oluşturulan zorunlu karşılıklara 1 aya kadar daha uzun vadeli zorunlu karşılıklara 3 ayda bir faiz uygulanacaktır. 

Katılımcı bankaların TL cinsinden tutması gereken zorunlu karşılık tutarı da benzer etkiyi sağlayacak şekilde azaltılacak.

Hepsiburada, Kazakistan merkezli bir şirkete satılıyor Hepsiburada, Kazakistan merkezli bir şirkete satılıyor



DÖVİZ DÖNÜŞÜMLÜ KKM'DE TARİH UZATILDI

Ancak döviz korumalı (KKM) mevduatların dövize çevrilme tarihi uzatıldı. Döviz Teminatlı Mevduat Hesabı kapsamında yurt içi gerçek kişiler, 31 Ocak 2024 tarihinden itibaren altın, dolar, euro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesaplarını, bankalardaki döviz tevdiat fonu hesaplarını ise TL'ye çevirebilecek.

Yurt içi tüzel kişilere ait altın, döviz tevdiat hesapları ve holding fonlarının vadeli mevduata veya TL cinsinden mevduat hesabına dönüştürülmesinde esas alınacak bakiyelere ilişkin daha önce belirlenen tarihlerde güncelleme yapılmamıştır.

TL'ye dönüşüm hesap sahiplerinin talebi doğrultusunda ve dönüşüm oranı üzerinden yapılacaktır.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR?

Zorunlu karşılık oranı, mevduat alan bankaların bu mevduatlara karşılık Merkez Bankası nezdinde bulundurmaları gereken mevduat oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından belirlenir.

Daha önce iflas riskine karşı koruma sağlamak amacıyla çıkarılan bu kural, artık öncelikle piyasa likiditesini kontrol etmeye yönelik bir araç olarak kullanılıyor. Mevduatın vadesine göre yerel ve yabancı para cinsinden farklı oranlarda ücretlendirilir.

Zorunlu karşılıklar para politikasının uygulanmasında bir araç olarak kullanılabilir. Bankaların atıl rezervleri yoksa zorunlu karşılık oranı arttığında bankalar kredilerini çekerek para arzının azalmasına neden olurlar.

Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezervlere dönüştürülmekte, bu da bankaların kredi tabanını artırmaktadır. Bankaların kredi tabanının genişlemesi para arzını da artırmaktadır.

Zorunlu karşılık oranının artması kısıtlayıcı bir para politikasına, oranın azalması ise genişletici bir para politikasına işaret etmektedir.

(HABERLER.COM)

Kaynak: HABERLER.COM