Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzının artmasını hedefleyen yeni bir düzenlemeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, bu düzenlemenin konut piyasasında arzı artırarak fiyatların düşüş eğilimine geçmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yeni Düzenleme Detayları

26 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünün açılacağını söyledi. SPK'nın hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ifade eden Şimşek, bu fonların portföylerinin uygun hale getirilip tür değişikliği yapılacağını belirtti.

Fonların Etkisi ve Amaçları

Bakan Şimşek, yeni düzenlemenin kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacağını vurguladı. Şimşek, "Bu yatırım fonları, gerek geliştirecekleri projeler gerekse diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve böylelikle fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde çok büyük katkılar sağlayabilecek" dedi.

TÜİK Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı TÜİK Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Yatırımcılar İçin Güvence

SPK tarafından hayata geçirilecek düzenlemenin, yatırımcıların proje kaynaklı risklerini azaltabilmek amacıyla teminat mekanizması getireceğini belirten Şimşek, "Bu düzenleme ayrıca fon faaliyetleriyle ilgili yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı getirecek ve böylelikle yatırımcı mağduriyetlerinin önüne de geçilecek" dedi. Yatırımcılar, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olacak.

Konut Fiyatlarında Beklenen Düşüş

Şimşek, mevcut durumda SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu olduğunu ve bu fonların portföy büyüklüğünün yaklaşık 82,7 milyar lira civarında olduğunu belirtti. Yeni düzenlemeyle fonların sayısının artmasının beklendiğini söyleyen Şimşek, "Fonların teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretimi güvenle hayata geçirilebilecek. Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecekler" dedi.

Kaynak: BirGün