Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini ve girdi fiyatlarındaki aylık ve yıllık değişimleri değerlendirdi.

Bayraktar, üretici ile market arasındaki en büyük fiyat farkının yüzde 293,9 ile kuru incirde olduğunu belirterek, limonun yüzde 284,6, salatalığın yüzde 247,3, elmanın yüzde 233,5 ve kuru soğanın yüzde 213,2'lik fiyat farklarıyla sıralandığını ifade etti. Kuru incirin üreticiden 115 liraya, markette ise 452,99 liraya satıldığını kaydetti.

Mayıs ayında markette fiyatı en fazla artan ürünler arasında havucun yüzde 34,7'lik artışla öne çıktığını, bunu limonun yüzde 16,6, patlıcanın yüzde 16,3, yumurtanın yüzde 15 ve Antep fıstığının yüzde 13'lük artışlarının takip ettiğini belirtti. En fazla fiyat düşüşü ise kuru soğanda yüzde 21,6 ile gerçekleşti.

Üreticideki fiyat değişimlerini de ele alan Bayraktar, kuru soğanın yüzde 34,2'lik düşüşle öne çıktığını ve bunu sırasıyla salatalık, elma, kuru kayısı, kabak ve domatesin izlediğini belirtti. Patlıcanın fiyatındaki yüzde 41,5'lik artışın dikkat çektiğini ifade etti.

Ankara ve İstanbul'daki berberler pazar günleri kapalı olacak Ankara ve İstanbul'daki berberler pazar günleri kapalı olacak

Ayrıca, Mayıs ayında girdi fiyatlarında yaşanan değişimlere de değinen Bayraktar, gübre, yem, elektrik ve tarım ilaçlarında artış görüldüğünü, mazot fiyatlarının ise yıllık bazda yüzde 109 oranında arttığını bildirdi. Hububat üretiminde ise yüzde 5,4'lük bir azalma beklendiğini aktardı.

Kaynak: KARAR