Kapsayıcı Bir Büyüme Sürecinin Arifesindeyiz"

Şimşek, uyguladıkları ekonomi programının hedefinin yapısal değişim olduğunu belirterek, "Dengesizliklerin giderildiği sürdürülebilir, kapsayıcı bir büyüme sürecinin aslında arifesindeyiz. Geçen sene iç talep çok güçlüydü ve bu da yüksek cari açık ve yüksek enflasyon anlamına geliyordu. Bugün ise net ihracat katkısının pozitife döndüğü, iç talebin makul düzeyde devam ettiği bir büyüme patikasıyla karşı karşıyayız" dedi.

"Cari Açık %2'nin Altına İnecek"

Programın önemli hedeflerinden birinin sürdürülebilir cari açık olduğunu ifade eden Şimşek, "Son 20 yılda ortalama cari açığımız milli gelire oran olarak yüzde 3.8. Geçen sene bu oran yüzde 6 civarındaydı. Nisan ayı itibariyle bu oranı yüzde 2.7’ye kadar düşürdük" şeklinde konuştu.

"Mali Disiplini Tesis Edeceğiz"

Şimşek, mali disiplini yeniden tesis etme hedefleri olduğunu belirterek, "Deprem hariç geçen seneki açığın milli gelire oranı yüzde 1.6. Açığın kendisi enflasyonla mücadelede önemli bir etki yaratıyor. Merkez Bankası'nın elini güçlendirmek için bütçe açığını milli gelire oranla yüzde üçün altına çekmeyi hedefliyoruz" dedi.

"Rezerv Yeterliliğini Sağladık"

Uluslararası rezervlerde önemli bir iyileşme yaşandığını kaydeden Şimşek, "Net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıktı. Rezerv yeterliliği açısından arzuladığımız noktaya ulaştık ve bunun kalıcı hale getirilmesi önemli" ifadelerini kullandı.

"Kur Korumalı Mevduattan Çıkış Hedefimiz"

Şimşek, kur korumalı mevduattan çıkış hedeflerine ilişkin olarak, "Geçen sene 143 milyar dolarla zirveyi bulan kur korumalı mevduat bugün 61 milyar doların altına inmiştir. Vergi teşviklerinin kaldırılmasıyla çıkışın hızlanmasını bekliyoruz" dedi.

"Enflasyonla Mücadelede Zor Süreç Geride Kaldı"

Enflasyonla mücadelenin zorlu bir süreç olduğunu belirten Şimşek, "Önümüzdeki aylarda enflasyonun yüzde 60, ardından yüzde 50 civarına düşmesini bekliyoruz. Yılı Merkez Bankası'nın hedefi olan yüzde 38 civarında kapatmayı ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Dar Gelirli Kesime Yüklemeyeceğiz"

Vergi politikalarıyla ilgili olarak Şimşek, "Asgari ücretliler ve asgari ücrete kadar kazananlar sıfır gelir vergisi ödüyor. En yüksek gelir vergisi dilimini yüzde 40’a çıkardık. Amacımız, vergide adaleti ve etkinliği sağlamak" dedi.

TÜİK Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı TÜİK Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

"Kayıt Dışılıkla Mücadelede Kararlıyız"

Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduklarını belirterek, "İşletmelerde pos cihazıyla yazar kasayı birleştirdik. Yapay zeka algoritmalarıyla denetimi şekillendireceğiz. Amacımız, vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: BirGün