GÜNDEM

Kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinde azalma bekleniyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinde beklenen düşüşü ve artan raf fiyatlarını kamuoyuyla paylaştı. Üreticilerin yaşadığı zorluklara odaklanarak tarım sektöründe alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine atıfta bulunarak, kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde tarım ürünlerinde beklenen verim düşüşünü ve rekolte kaybını kamuoyuyla paylaştı. Buğdayda 1 milyon ton, arpada 800 bin ton ve kırmızı mercimekte de 14 bin tonluk bir düşüş beklentisine dikkat çeken Gürer, buğdayda taban fiyatının henüz belli olmadığını da vurguladı.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi olarak konuşan Gürer, kuraklık nedeniyle yaşanacak verim kaybının tarım ürünlerinin fiyatlarını artıracağını ifade etti. Ayrıca, yurtdışından tarım ürünü ithalatının devam ettiğini belirterek, üreticilerin yaşadığı sorunu rakamlarla özetledi.

Ömer Fethi Gürer, yılın ilk 3 ayında buğday, kırmızı mercimek, arpa, ayçiçek yağı ve pirinç gibi ürünlerde yapılan ithalat miktarlarını paylaşarak durumu netleştirdi. Su kaynaklarının etkin ve verimli kullanımının önemine dikkat çeken Gürer, tarımsal üretimi destekleyecek ve çiftçilerin mağduriyetini gidermeye yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Şeker pancarı gibi ürünlerde beklenen düşüşlerin yanı sıra, çiftçilere verilen devlet desteğinin artırılması gerektiğini dile getiren Gürer, taban fiyatlarının belirlenmemesi ve çiftçilerin yaşadığı belirsizliklerin önemine işaret etti. Ayrıca, çiftçilerin borçlarının faizlerinin silinmesi ve kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek verilmesi gerektiğini de vurguladı.