Kripto para piyasası, yılın ilk yarısını spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) onaylanması, Bitcoin yarılanması (halving) ve artan risk iştahı gibi faktörlerle yükselişle tamamladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, bu dönemde kripto varlıklar üzerine düzenlemeler hız kazandı.

ABD'de yaklaşan başkanlık seçimlerinde adayların kripto varlıklara yönelik olumlu söylemleri ve spot Bitcoin ETF'lerinin onaylanacağı beklentileri, fiyatları destekledi. Analistler, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların kripto endüstrisine yönelik tutumlarını iyileştirdiğini belirtiyor.

Bitcoin, 2023'ün son çeyreğinden itibaren yükseliş eğilimine girdi ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) 11 Bitcoin spot ETF'si başvurusunu onaylamasının ardından 14 Mart'ta 73 bin 750 dolarla rekor kırdı. Coinmarketcap verilerine göre, Bitcoin'in fiyatı 31 Aralık'ta 42 bin 600 dolarken, 30 Haziran'da 61 bin 975 dolara yükseldi. Mayıs ayında gerçekleşen Bitcoin yarılanması (halving) süreci de bu artışta etkili oldu.

Ethereum da benzer bir şekilde yükselerek yılın ilk yarısında %50 değer kazandı ve 3 bin 420 dolara ulaştı. Tüm küresel kripto para piyasasının değeri, 650 milyar dolar artarak 2 trilyon 310 milyar dolara çıktı.

SEC tarafından onaylanan Bitcoin ETF'leri, kripto piyasasında önemli bir etki yarattı. Özellikle BlackRock gibi büyük varlık yönetim şirketlerinin ETF onayı alması, kurumsal yatırımcıların ilgisini artırdı.

Bitcoin'in yarılanma süreci, madencilik ödüllerinin yarıya düşmesini ifade ederken, bu durum arzın sınırlı tutulması amacıyla her 4 yılda bir gerçekleşiyor. Son yarılanma, Mayıs 2024'te gerçekleşti.

ABD'de enflasyon verileri ve Fed'in faiz indirimi beklentisi de kripto paraların fiyatlarını etkiledi. Faiz oranları düştüğünde, yatırımcıların alternatif varlıklara olan ilgisi artıyor ve bu durum Bitcoin ve kripto paralara da yansıyor.

Alkollü içkilere zam geldi! Alkollü içkilere zam geldi!

Kripto para piyasası, yükselişine rağmen zaman zaman önemli değer kayıpları yaşıyor. 73 bin 750 dolarla rekor kıran Bitcoin, kısa sürede %10'dan fazla değer kaybederek 65 bin doların altına indi. FTX ve Binance gibi borsalara ilişkin olumsuz gelişmeler de piyasayı etkiliyor. Özellikle Binance CEO'su Changpeng Zhao'nun 4 ay hapis cezası alması, piyasada dalgalanmalara neden oldu.

Regülatörlerin kripto para mevzuatlarını netleştirememesi, piyasanın geleceğine ilişkin belirsizliklerin devam etmesine yol açıyor. Uzmanlar, makroekonomik gelişmeler, regülasyonlar ve teknoloji alanındaki yeniliklerin, kripto paraların 2024'ün geri kalanındaki performansında belirleyici olacağını ifade ediyor.

Kaynak: HABERLER.COM