KKM'nin performansı düştüğünde Merkez frene bastı: Dolara arka kapı müdahalelerinde gözle görülür düşüş
Bloomberg ekonomisti Selva Baziki'nin hesaplamalarına göre döviz korumalı mevduat (KKM) getirileri düşerken Merkez Bankası'nın aylık müdahaleleri 11,7 milyar dolardan 7,5 milyar dolara düştü. Baziki, bu düşüşün alınan tedbirler ve döviz korumalı mevduatlardan vazgeçilme çabalarıyla ilgili olduğunu söyledi.
Yeni ekonomik yönelimin aldığı önlemlerle KKM'nin çekiciliğinin azalması nedeniyle Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalelerinde bir gevşeme olduğu ortaya çıktı. Ancak TCMB'nin döviz piyasasına "arka kapı" müdahalelerinin Ocak 2022 ile Kasım 2023 arasında toplam 256 milyar doları aştığı kaydedildi.
11,7 MİLYAR DOLARDAN 7,5 MİLYAR DOLARA
Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, TCMB'nin Ocak 2019'dan Kasım 2023'e kadar rezerv satış grafiğini sosyal medya hesabından paylaşarak, son 3 ayda aylık müdahalelerin ortalama 11,7 milyar dolardan 7,5 milyar dolara düştüğüne dikkat çekti. Bu düşüşün, uygulanan para politikasının korumalı döviz mevduatlarından uzaklaşma eğilimiyle bağlantılı olduğunu belirtti.
REZERVASYONLARA DA KATKI SAĞLIYOR
Aynı zamanda döviz müdahalelerinin azalmasının TCMB net rezervlerinde kademeli bir iyileşmeye yol açabileceği değerlendirilmektedir. TCMB'nin toplam rezervasyonları 8 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 225 milyar dolar artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak swaplar hariç net rezervlerin de -46,7 milyar dolardan -42,1 milyar dolara çıkması bekleniyordu
Ayrıca gerçek kişilere ait KKM ve yabancı para döner mevduat hesaplarının (DDM) toplam mevduat içindeki payının azaldığını gösteren analizler yapıldı. Bu düşüşte TCMB'nin geçtiğimiz ay yeniden başlattığı Diario Central adlı blogda yer alan düzenlemelerin etkili olduğu savunulurken, TL mevduat faiz oranlarının artırılmasının TL mevduata dönüşü teşvik edeceği ileri sürüldü. Bankalar bu yasadan etkileniyor.(karar)