GÜNDEM

Kız öğrencilerin mezuniyet törenine kıyafetleri nedeniyle girmesine izin verilmedi

Gebze'de Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nde bazı kız öğrenciler, kıyafet yönetmeliğine uymadıkları gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmadı. Bu duruma öğrenciler ve veliler okul yönetimine tepki gösterdi. Olayın ardından Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü okula gelerek duruma müdahale etti ve öğrencilerin tamamının törene katılması sağlandı.

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Kirazpınar Mahallesi'nde bulunan Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nde skandal bir olay yaşandı. Okulun bahçesinde düzenlenen mezuniyet töreninde bazı kız öğrenciler, kıyafet yönetmeliğine uymadıkları gerekçesiyle törene alınmadı.

Okulun oluşturduğu "Mezuniyet Komisyonu" tarafından velilere gönderilen "Veli İzin Onay Formu"nda, öğrencilerin milli manevi değerlere ve kılık kıyafet yönetmeliğine uyması gerektiği belirtilmişti. Formda, yırtık veya delikli kıyafetler, şeffaf kıyafetler, vücut hatlarını belli eden şort ve taytlar, diz üstü etek, kısa pantolon, kolsuz gömlek ve tişört gibi kıyafetlerin giyilmemesi gerektiği vurgulanmıştı.

Öğrenciler Mezuniyetlerine Alınmadı

12 Haziran akşamı düzenlenen mezuniyet töreni öncesinde bazı kız öğrenciler, kıyafet yönetmeliğine aykırı giyindikleri gerekçesiyle törene alınmadı. Bu durum, veliler ve öğrenciler arasında büyük bir tepkiye yol açtı. Veliler ve okul yönetimi arasında yaşanan tartışma üzerine jandarma ekibi okula sevk edildi.

Bir veli, "Öğrenciler açık olduğu için maalesef içeriye alınmıyor," derken, bir başka veli, "Benim çocuklarım eşitlik haklarını sonuna kadar kullanabilirler. Ama normal bir okulda, Fen Lisesi’nde, Anadolu Lisesi’nde çocuklar çok abartıya kaçmayacak şekilde istediklerini giyebilirler," ifadelerini kullandı. Bir öğrenci ise, "Bu elbisemden dolayı beni almadılar," diyerek tepkisini dile getirdi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Müdahale Etti

Olayın bildirilmesi üzerine Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, okula gelerek veliler ve öğrencilerle görüştü. Doğan, tüm öğrencilerin mezuniyet törenine katılmalarına izin verdi.

Eğitim-İş Sendikasından Tepki

Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No'lu Şubesi, yaşananlara tepki gösterdiği yazılı açıklamada, mezuniyet töreninde kız öğrencilerin kıyafetleri gerekçe gösterilerek törene alınmamalarının Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmayan bir uygulama olduğunu belirtti. Açıklamada, "Bu olayın takipçisi olacağımızı, sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın zaman geçirilmeden derhal açılmasını talep ediyoruz," denildi.