Kiralık konut piyasasında arz artarken talep düşüyor
Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kiralık konut piyasasında arzın arttığını, talebin ise azaldığını söyledi. Kiralık konutların kira fiyatları düşerken kiralama süreleri de uzadı. Ayrıca 2024 yılında kiralama sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılabilmesine yönelik tedbirler alınacak.
Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Özellikle son dönemde kiralık konut piyasasında arz artarken talep azalmaya başladı. Bir süredir yükselen kira fiyatları son haftalarda düşmeye başlarken, konutlarda kiralama süresi de uzadı" dedi.
Özellikle son dönemde kiralık konut piyasasında arzın artmasıyla birlikte talep de azalmaya başladı. Bir süredir yükselişte olan kira fiyatları son haftalarda düşmeye başlarken, kiralık konutların kiralama süreleri de uzadı. Kiralık konut piyasasını değerlendiren Altın Emlak CEO'su Mustafa Hakan Özelmacıklı, şunları söyledi: “Özellikle son dönemde kiralık konut arzında artış yaşanıyor. Bu artışın birinci sebebinin uzun süredir satışta olan evlerin yüksek faizler nedeniyle satılamaması ve bu evlerin kiralık piyasasına sürülmesi olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer neden ise Turizm Bakanlığı'nın kısa süreli kiralamalara yönelik getirdiği yasal düzenlemelerdir. Bu kapsamda pek çok eşyalı daire artık kısa dönem kiralamaya müsait olmayacak ve etkilerini Ocak ayından itibaren göreceğiz. Arzdaki bu artışlara bir de talepteki azalma ekleniyor. Bu düşüşün temel sebepleri arasında düğün sezonunun kapanması, öğrenci talebinin azalması, birçok bölgede yabancılara kiralamanın kısıtlanması ve yabancıların oturma izni yatırım koşullarındaki zorluklar sayılabilir. "Bu bağlamda son dönemde kiralık ev sayısı artsa da fiyatlar da düşmeye başladı" diye konuştu.
"Elektronik sözleşme 2024'e damgasını vuracak"
Özelmacıklı, 2024 yılında kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılmasına yönelik tedbirlerin alınacağını belirterek, "Özellikle alt yapısı Gayrimenkul Tescil Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan elektronik sözleşme düzenlemesi ile kira sözleşmeleri elektronik ortamda düzenlenecektir. Düzenleme, kiralamaya ilişkin karar alma süreçlerini destekleyecek ve değer haritalarının oluşturulmasını kolaylaştıracak." ifade edebiliriz. Lisanslı emlak şirketleri de özellikle bu altyapıda önemli rol oynayacak. Düzenlemenin 2024 yılı sonuna kadar yürürlüğe gireceğini umuyoruz” dedi.
"Beklentiler kiralarda düşüşten bahsediyor"
Bazı illerdeki kira artışları ve metrekare başına kira ortalamaları hakkında bilgi veren Özelmacıklı, şunları söyledi: "İstanbul'da konut kiralarının ortalama metrekare değeri 150 TL civarında iken, kiraların neredeyse yüzde 80 oranında arttığını söylemek mümkün. Ankara'da son bir yılda kiralar yüzde 150 oranında artmasına rağmen metrekare başına kira fiyatlarının 100 TL seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. İzmir'de kiralar son bir yılda ortalama yüzde 120 oranında artarken metrekare başına kira değeri 140 TL'ye ulaştı. Bursa'da metrekare başına ortalama kira değeri 100 TL civarında iken son yıldaki artış yüzde 140'a ulaştı. Antalya'da metrekare başına ortalama kira değeri 140 TL olup son yıldaki artış yüzde 50 ile sınırlı kaldı. Aslında Antalya'da fiyat düşüşünün daha erken başladığını söyleyebiliriz. Mersin'de metrekare başına ortalama kira değeri 105 TL olup, son bir yılda artış yüzde 100 oldu. Kocaeli'de metrekare başına ortalama kira değeri 110 TL olup son yıldaki artış yüzde 160 oranında arttı. "Gaziantep'te metrekare başına ortalama kira değeri 86 TL iken yüzde 135 arttı" dedi.(haberler.com)