GÜNDEM

Kiracı ortağı ararken dikkatli olun! Uzmanlar anlaşmaya karşı uyarıyor

Türkiye'de kira fiyatlarındaki artış vatandaşları başka seçeneklere yönelmeye zorladı. Uzmanlar, kirayı alt kiracıyla paylaşma konusunda anlaşmaya varılırken sözleşmede gerekli hükümlerin yer almaması konusunda uyarıda bulunuyor. Kiracının bir daireyi kiraya verebilmesi için sözleşmenin devren kiralama hakkını da içermesi gerektiğine dikkat çekti.

"Türkiye'de fahiş kiralar meyhane krizini tetikleyecek boyuta ulaştı. Vatandaşlar geçimlerini sağlamak için başka ilçelere, hatta il dışına taşınmak zorunda kalabiliyor. Öte yandan vatandaşlar, bu dönemde çoğu zaman kiralanan evin masraflarına katkıda bulunmak için çeşitli yollardan kiracının yönetimine başvuruyor. Kiracının tahliye hakkı doğar Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, Sabah gazetesine verdiği röportajda oda arkadaşı ilanlarının sayısındaki artışa dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Ev sahibinin, evde yaşayan kişi sayısına göre kirayı artırabileceğini anlatan Kiraz, "Kiracı, kendi kiraladığı evi ikinci kiraya veremez."

Bunun için yazılı bir devren kira hakkınız olması gerekiyor. Ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı vardır” dedi. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun başladığı 1 Eylül'den bu yana yaklaşık 4.200 davanın 32.000'i uzlaşmayla sonuçlandı ve 3.000'den fazla dava mahkemeye taşındı.

Oda arkadaşının varlığı nedeniyle kirası artan ve evden çıkması istenen kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar tahkim davasıdır. İlan sayısı arttı

Son zamanlarda "Acil ev arkadaşı, ortak daire, aileden kiralık oda arıyorum", "Öğretmen lojmanı", "Avukatım, avukatım var" gibi ilanların sayısı giderek artıyor.

Kirayı kendisi ödemekte güçlük çektiği için bir oda arkadaşını yanına almak isteyen herkesin, ev sahibinin yazılı onayını alması gerekir. Bir kiracının, kira sözleşmesine, başkasına devretme hakkı olmaksızın veya ev sahibinin yazılı izni olmadan oda arkadaşlarını dahil etmesi halinde, ev sahibi, kiracıları mahkeme yoluyla tahliye edebilir.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE BELİRTİLMELİDİR

Birlikte yaşamak veya başkasına kiraya vermek isteyen herkesin sözleşmeye, malikin kabul etmesi halinde “dairenin başka bir kişiyle paylaşılabileceği” yönünde bir madde eklemesi gerekiyor.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Güvenç de ev arkadaşı bulan herkesin kira sözleşmesinde yer alan alt kiralama hakkına sahip olması gerektiğini söyledi. (Karar)"