GÜNDEM

Karadeniz'de 'mekik diplomasisi'!

Dışişleri Bakanı Fidan, Irak'taki üç günlük kritik bir ziyaretin ardından Ukrayna'ya geçti. Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ana gündem maddesi olduğu ziyarette Fidan, Ukrayna lideri Zelenskiy ile bir araya geldi. Fidan'ın Kiev'deki temaslarının ardından olası Moskova ziyaretinde masadaki en önemli konu başlığı tahıl anlaşmasının yenilenip yenilenmeyeceği olacak.

Fidan'ın Kiev ve Moskova temasları uzmanlarca bir çeşit 'mekik diplomasisi' olarak da görülüyor.

Irak'a üç günlük kritik bir ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ardından Ukrayna'ya geçti. Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ana gündem maddesi olduğu ziyarette Fidan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir lideri Zelenskiy ile bir araya geldi. Fidan ayrıca Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ile de görüştü.

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya'nın Ukrayna işgal girişiminin sürdüğü ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili belirsizliklerin olduğu bir dönemde Kiev'e ziyarette bulunuyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Fidan'ı Dışişleri Bakanı olarak atanmasının hemen ardından tebrik için aradığında Kiev'e davet etmişti.

Fidan'ın Kiev'deki temaslarının ardından olası Moskova ziyaretinde masadaki en önemli konu başlığı tahıl anlaşmasının yenilenip yenilenmeyeceği olacak. Fidan'ın önce Kiev ardından muhtemelen Moskova'ya yapacağı ziyaretler uzmanlarca bir çeşit 'mekik diplomasisi' olarak da görülüyor. Uzmanlara göre tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılmasını isteyen Ankara aynı zamanda tarafları bir araya getirmek için de çabalayabilir.

'TÜRKİYE İÇİN BİR FIRSAT'

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi, ODAP Direktörü Dr. Ali Semin Fidan'ın Kiev ve arkasından olası Moskova ziyaretlerinin en önemli önceliklerinden birisinin Tahıl Koridoru Anlaşması'na geri dönüş olacağını söyleyerek, iki başkentle yapılacak görüşmelerin bir diğer önemli ayağının ise 'ateşkes ve barış görüşmeleri' olabileceğini belirtiyor. Semin, iki tarafın da farklı alternatifler aramasına karşılık Karadeniz'in şu an için yine en iyi güzergâh olarak belirdiğini söyledi.

DW Türkçe'ye konuşan Semim "Gözlemim; Türkiye artık iki seçenekle masaya oturmak istiyor. Yani bir taraftan Tahıl Koridoru Anlaşması'nı uzatmak ve aynı zamanda bu uzlaşının sağlanması ile birlikte bir ateşkes sağlanması. Şu anda kimsenin bir an önce bu savaş bitsin, barış masası kurulsun gibi bir önceliği yok. Bu da Türkiye için bir fırsat yaratıyor" dedi.(karar)