Sağlık Bakanlığı'ndan "atom serum" uyarısı yapıldı! Sağlık Bakanlığı'ndan "atom serum" uyarısı yapıldı!

Messenger RNA veya kısaca mRNA teknolojisi, koronavirüsten sonra bir sonraki ölümcül hastalık olan kansere karşı çalışıyor. Devrim niteliğindeki yeni bir kanser tedavisi, ilk kez Londra'nın batısındaki Hammersmith Hastanesi'nde hastalar üzerinde klinik denemelere başlandı.

Çalışma, melanom, akciğer kanseri ve diğer katı tümörlerin tedavisinde tedavinin güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Yeni tedavi, mRNA olarak bilinen genetik materyali kullanıyor ve tümörlerde ortak olan belirteçleri hastanın bağışıklık sistemine sunarak çalışıyor. Amaç, bu belirteçleri ifade eden kanser hücrelerini tanımanıza ve onlarla savaşmanıza yardımcı olmaktır. İngiltere araştırma koluna katılan Imperial College London'dan Dr. David Pinato, "Yeni mRNA tabanlı kanser immünoterapileri, hastanın bağışıklık sistemini kanserle savaşmak üzere harekete geçirmenin bir yolunu sunuyor" dedi.

Pinato, bu araştırmanın hala erken aşamada olduğunu ve hastaların kullanımına sunulmasının yıllar alabileceğini söyledi. Ancak bu yeni çalışma, yeni, daha az toksik ve daha kesin kanser tedavilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilecek çok önemli temeller atıyor. Pinato, "Kansere karşı gidişatı tersine çevirmek için onlara çok ihtiyacımız var" diye ekledi. Son zamanlarda dünya çapında birçok kanser aşısı klinik denemelere girmiştir.

Bunlar iki kategoriye ayrılır: hastanın genetik materyalinin tümörlerden çıkarılmasına dayanan kişiselleştirilmiş kanser immünoterapileri ve "hazır" olan ve mRNA gibi belirli bir kanser türüne göre uyarlanmış terapötik kanser immünoterapileri. 

Yakın zamanda Londra'da hizmete açıldı. Mobilize olarak bilinen yeni çalışmanın ana hedefi, bu özel mRNA tedavisinin akciğer veya cilt kanseri olan hastalar için güvenli ve tolere edilebilir olup olmadığını ve tümörleri küçültüp küçültemeyeceğini bulmaktır. Tedavi bazı vakalarda tek başına, bazı vakalarda ise mevcut kanser ilacı pembrolizumab ile kombinasyon halinde verilecek.

Deneysel tedavi henüz test aşamasında olsa da araştırmacılar, yaklaşımın güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, sonunda tedavisi zor kanserler için yeni bir seçeneğe yol açabileceğini umuyor.

(KARAR)

Kaynak: karar