GÜNDEM

İşte TBMM'ye sokak hayvanlarıyla ilgili sunulan taslak metnindeki maddeler

TBMM'ye sunulan başıboş sokak köpekleriyle ilgili düzenleme taslağında yer alan maddelerin detayları ortaya çıktı. Taslak, ilk aşamada hayvanların sahiplendirilmesini öngörüyor. Uyutma yöntemi ilk planda düşünülmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili açıklamasında, "Eğer sahiplendirme sürecini başarıyla tamamlayabilirsek, bir sonraki aşamaya ihtiyaç duyulmayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM'ye sunulan sokak hayvanlarıyla ilgili yeni düzenleme taslağının geldiğini açıkladı. Konu hakkında bir değerlendirme yapan Bakan Tunç, "Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bir taslak çalışması yapmıştı. Ve bu taslak çalışması Meclis grubumuza intikal ettirildi. Milletvekillerimiz elbette bunu değerlendireceklerdir. Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz biz. Hayvanları Koruma Kanunu çıkaran bir iktidarız. Sonrasında yine hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, o komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda; 'evcil hayvan', 'sahipsiz hayvan' gibi tanımlar netleştirilmişti ve hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık. Bu anlamda, hayvanları koruma konusundaki hassasiyetimiz devam ediyor" şeklinde konuştu.

Taslak metninde sokak köpekleriyle ilgili dikkat çeken maddeler yer alıyor. Buna göre, sokak köpeklerinin bakımı ve kısırlaştırması belediyelerin sorumluluğunda olacak, sahiplendirme teşvik edilecek ve çip takma zorunlu hale getirilecek. Ayrıca, köpek sahiplerine ağır para cezaları uygulanacak ve sahipleri olmayan köpeklerin kaydı belediyede tutulacak. Uyutulma yöntemi ilk planda düşünülmeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "Mevzuatta yapacağımız değişiklikle biz, sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Bu değişiklikteki yegane hedefimiz budur. Hazırlıkları devam eden kanun teklifiyle köpek bakımevi olmayan yerlerde, hemen bakımevleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar bu bakımevlerinde tutulacak. Ayrıca sahiplenilmeleri için kampanyalar yapılacak. Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, aşılanacak ve çip takılarak sahibine teslim edilecek, bundan sonra da çok sıkı takip edilecek. Biz istiyoruz ki, barınaklara alınan tüm hayvanlar sahiplenilsin. Özellikle hayvan severlerimizin bu süreçte, barınaklardaki köpekleri sahiplenmek suretiyle daha fazla sorumluluk alacaklarına inanıyoruz. Aynı şekilde belediyelerin, kanunun kendilerine yüklediği görevleri en güzel şekilde yerine getirerek, sürece olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, bir sonraki adıma da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz. Böylece, bu önemli sorunu hep birlikte, en geniş mutabakatla, milletimizin arzu ve beklentileri yönünde çözmüş olacağız" dedi.