İstanbul’da ekmeğe gayriresmi zam
İstanbul'da hem Esnaf Odası'na hem İTO'ya bağlı fırıncıların sattığı ekmek fiyatlarına ilişkin henüz zamlı bir tarife gelmedi. Ancak maliyetlerindeki artışı gerekçe gösteren bazı fırıncılar zamlı tarife çıkmadan 240 gram ekmeği 230 grama düşürerek fiyatını 6 liradan 8 liraya yükseltti.
Geçen sene ekmeğe zam talebinde bulunan, ancak bekledikleri onayı aylar sonra alabilen fırıncılar, zamlı tarifeyi beklemeden ekmek fiyatlarında gayriresmi artışlara gitmişti. Bu yıl da yine aynı durum yaşanıyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Esnaf Odası'na bağlı fırıncıların, İstanbul'da satılan ekmek fiyatlarına yüzde 33-40 aralığında bir zam gelmesi için başlattığı çalışmalar henüz sonuçlanmadı.
Ancak dün itibarıyla çeşitli ilçelerdeki birçok fırında 6 liradan satılan 240 gram ekmek, 230 grama düşürülerek 8 liraya çıkarıldı.
RESMİ TARİFE HENÜZ ÇIKMADI
Fırıncılar 200 gram ekmeğin 5 liradan 7 liraya, 6 liradan satılan 240 gram ekmeğin ise 230 grama düşürülerek 8 liradan satılmasını talep ediyor.
Esnaf Odası’na bağlı fırıncılar resmi olarak bu talepte bulundu ancak henüz olumlu yanıt alamadı.
İTO’ya bağlı fırıncılar ise gelecek hafta perşembe günü yapılacak temmuz ayı meclisinde ekmeğin kilogram fiyatının 25 TL’den 35 TL’ye çıkmasına ilişkin zam teklifinde bulunacak.
Sunulacak bu zam teklifi ile, 200 gram ekmeğin 5 liradan 7 liraya çıkarılması, 6 liradan satılan 240 gram ekmeğin ise 230 grama düşürülerek 8 liraya yükseltilmesi talep edilecek.
Fırıncılar bu zam teklifinin büyük olasılıkla kabul edilmesini bekliyor.
‘TMO UN DESTEĞİNİ KESTİ, UN YÜZDE 70 ZAMLANDI’
Bu zam teklifinin gerekçesi olarak fırıncılar, un ve işçilik giderlerindeki artışa işaret ediyor.
Haziran ayı başında buğday alım fiyatlarının açıklanması sonrası un fiyatlarında yaşanan artışın, ekmek fiyatlarını artırması bekleniyordu.
Konuştuğumuz bazı yetkililer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fırıncılara sunduğu uygun fiyatlı un uygulamasının mayıs ayı sonu itibarıyla sona erdiğini, bu uygulamanın bitmesi sonrası ise özel sektörün un fiyatlarında artışa gittiğini anlattı ve 50 kiloluk un fiyatının 325-350 TL’den 550-600 TL’ye yükseldiğini dile getirdi.
En önemli girdileri serbest piyasa koşullarına göre artarken ekmeğin tarifeye bağlı olmasına tepki gösteren fırıncılar, daha fazla zarar etmemek için gayriresmi zamma gittiklerini belirtti.
İKİ YILDIR TARİFE ÇIKMADAN ZAM YAPILIYOR
Geçen yıl mayıs ayında da ekmek fiyatlarına zam talebinde bulunan fırıncılar, onay beklemeden fiyat artışlarına başlamış; bazı ilçelerde ekmek 4-4,5 liraya çıkmıştı.
Fırıncılar 2021 Aralık’ta da resmi zammı beklemeden ekmeği 3,5 liradan satmaya başlamışlardı.
Kaynak:sözcü