Kronik hastalıkların görülme oranı kuşaklar boyunca arttı Kronik hastalıkların görülme oranı kuşaklar boyunca arttı

Çalışma hayatında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması çalışanların sadece fiziksel sağlığı için değil aynı zamanda ruh sağlığı, verimliliği ve iş tatmini açısından da büyük önem taşıyor. Günümüzün çalışma hayatı, masa başında, bilgisayar karşısında uzun saatler geçirmeyi ve sık seyahat etmeyi gerektiriyor ve bu da strese neden oluyor. Bu yaşam tarzı, çalışanlar arasında obezitenin yaygınlığını her geçen gün artırmakla kalmıyor, aynı zamanda kötü beslenme alışkanlıkları da kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Dyt. Memorial Hastanesi Antalya Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dr. Berna Ertuğ çalışma hayatında sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

Doğru yiyecekleri yemek stresi azaltır

Vücut, tüketilen gıdayı glikoza dönüştürerek vücuda ve beyne güç sağlayan enerji üretir. Vücudunuz ve beyniniz düşük glikoz seviyelerine sahip olduğunda konsantre olmak zordur. Araştırmalar, sağlıklı beslenen çalışanların gün boyu daha enerjik ve daha verimli olduklarını gösteriyor. Sağlıklı besinler beyin fonksiyonlarını iyileştirerek işle ilgili zorluklarla başa çıkmayı kolaylaştırır. Araştırmalara göre sağlıklı beslenme alışkanlığını sürdüren kişilerin strese yakalanma olasılıkları daha az. Bu performansını artırır.

Olumsuz yeme alışkanlıklarınızın farkında olun

Ofis çalışanlarında obezitenin temel nedeni masa başında uzun süre hareketsiz oturmaktır. Olumsuz beslenme alışkanlıkları gibi; Toplu çalışma alanlarında abur cubur atıştırmak, öğle yemeğini yağlı ve yüksek kalorili fast food tarzı yiyeceklerden oluşan bir menü ile masada yemek, masada su yerine sürekli çay, kahve ve meşrubat tüketmek, atıştırmalıkların tüketilmemesi ofiste, sık sık ve uzun saatler boyunca toplantı yapmak, dolayısıyla atıştırmalıkların veya ana öğünlerin atlanması olarak sınıflandırılabilir.

Çalışma hayatınızda bu hususlara dikkat ederek sağlıklı beslenebilirsiniz;

  • Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın.
  • İş stresini azaltmak için gün içerisinde iş yerinde 5 dakikalık yürüyüşler yapın.
  • Öğle yemeği şirkette veriliyorsa, karbonhidrat açısından zengin yiyecekler yerine hafif, düşük kalorili yemekleri tercih edin. Özellikle salata ve protein içeren bir yiyecek sizi uzun süre tok tutacak, atıştırmalıklardan kaçınacak ve öğleden sonraları daha verimli çalışmanıza olanak sağlayacaktır.
  • Soda tüketmek yerine sofranıza bir sürahi su getirin ve bol su için.
  • Çay veya kahve yerine bitki çaylarını tercih edin. Özellikle stresi azalttığı için rezene, bağışıklık sistemi için adaçayı ve ıhlamur çiçeği yiyin.
  • Sık seyahat eden kişilerin kilolarını korumak ve sağlıklı beslenmek için az ve sık yemeleri gerekir. Ayran, kuru kayısı, ceviz veya bademli yağsız kraker, 1 meyve, 1 avuç kızarmış nohut, yarım peynirli simit, yağsız tost ve ayran her yerde bulabileceğiniz kullanışlı ve sağlıklı seçeneklerdir. Şehrin veya ülkenin koşullarına göre her gün 5-6 sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Toplantılarda servis edilen bisküvilerden kaçının. Bunun yerine yağsız kraker, çeyrek simit, kuru kayısı, kuruyemiş, peynir ve tam tahıllı sandviçler, çiğ sebze ve bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
Kaynak: MEMORİAL