GÜNDEM

İlahiyatçılardan bildirge: 'Şeriat İslam değildir'

14 ilahiyatçı, "Şeriat, İslam demek değildir" başlıklı bir ortak açıklama yaparak, şeriatın İslam'la özdeş olmadığını ve laikliğin dinin doğru ve özgürce yaşanabilmesi için hayati önem taşıdığını vurguladı. Bildirgede, şeriat kurallarının çoğunun Kuran ayetlerine dayanmayan, tarihsel ve dönemsel hükümler olduğu belirtildi.

14 ilahiyatçı, "Şeriat, İslam demek değildir" başlıklı bir ortak açıklama yaparak, şeriatın İslam'la özdeş olmadığını ve laikliğin dinin doğru ve özgürce yaşanabilmesi için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Bildirgede, şeriat kurallarının çoğunun Kuran ayetlerine dayanmayan, tarihsel ve dönemsel hükümler olduğu belirtildi.

İlahiyatçılar, şeriat taleplerinin günümüz toplumsal yaşamına, insan haklarına ve çağdaş hukuka uygun olmadığını ifade etti. 

Ayrıca, şeriatın içerdiği çok eşlilik, kölelik, çocuk yaşta evlilik gibi uygulamaların günümüzde kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Bildirgede, İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla şeriattan ayrıldığı ve şeriatla kısıtlanamayacak kadar değerli olduğu ifade edildi

. Laiklik ilkesinin dinin doğru yaşanabilmesi için önemli olduğu ve ulusal birlik ve bütünlüğün korunması gerektiği belirtildi.

Bu bildirge, Cemil Kılıç, Prof. Dr. Şahin Filiz, Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Prof. Dr. İsrafil Balcı, Dr. Hatice Doğan, Hakkı Yılmaz, Dr. Hıdır Temel, İdris Şahin, Yaşar Koçer, Fikret Eroğlu, Halis Dinçer, Emine Yücel, Mehmet Göl ve Mustafa Sağer tarafından imzalandı.