Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm pandemi gerekçe gösterilerek gece 24.00’dan sonra müzik yasağını TBMM gündemine taşıdı.
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırması istemiyle Meclis başkanlığına soru önergesi sunan Gülüm, önergede, “Pandemi sürecinden en ağır şekilde etkilenen sektörlerden biri de müzik sektörüdür. Müzisyenler başta olmak üzere müzik sektörüne bağlı iş kollarındaki emekçiler intiharlarla sonuçlanan ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmıştır” ifadelerini kullandı.
Gülüm, önergede yasağın müzik sektöründe mağduriyetleri derinleştirdiğine dikkat çektiği önergede, “31 Mayıs 2021 tarihinde açıklanan kademeli normalleşme sürecinde sektöre ilişkin kısıtlamalar devam etmiş, derin bir işsizlik ve yoksullukla hayat mücadelesi veren emekçilerin sorunlarını giderecek destek paketleri de açıklanmamıştır. Son olarak pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan açık havada maske kullanma zorunluluğu ve HES kodu uygulaması gibi en kritik tedbirlerin kaldırılmış olmasına rağmen gece 12.00’den sonra uygulanan müzik yasağının devam etmesi mağduriyetleri derinleştirmektedir. Yasağının devam etmesi yalnızca müzik ve eğlence sektörünü değil, tüm bölge esnafını olumsuz etkilemektedir” diye belirtti.
Züleyha Gülüm önergede şu soruları sordu;
1. Maske kullanma zorunluğu ve HES kodu uygulaması gibi en kritik tedbirler kaldırılırken saat 24.00’ten sonra müzik yasağı uygulaması neden devam etmektedir?
2. Bilim Kurulu’nun yasağının kaldırılması yönündeki tavsiye kararına rağmen İçişleri Bakanının talimatıyla yasağın devam ettiği doğru mudur?
3. Sağlık Bakanı tarafından pandeminin etkisinin yitirildiğinin açıkladığı bu dönemde müzik yasağının sürmesi insanların yaşam tarzına müdahale değil midir?
4. Müzisyenlerin sigorta, emeklilik ve sosyal güvenlik hakları ile ilgili belirsizliğin ortadan kaldırılarak statü ve sosyal haklarının garanti altına alınmasına ilişkin bir girişiminiz olacak mıdır?
5. Müzik yasağı ne zaman kaldırılacaktır?