Hayvan hakları savunucuları, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa teklifini protesto etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde bir araya geldi. Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi kurucularından Güliz Gündüz, TBMM Tarım Komisyonu'nda görüşülecek tasarının köpekler için "ölüm fermanı" anlamına geldiğini belirterek, bu duruma karşı halkın tepkisini dile getirdi.
Protesto ve Talepler
Hayvanseverler, Meclis'teki Milli Egemenlik Parkı'nda toplandı ve sloganlar eşliğinde yasa teklifine karşı çıktı. "Hayvan, yaşam, özgürlük," "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin," ve "Katilleri topla, hayvanları değil" gibi sloganlarla tepkilerini gösterdiler. Güliz Gündüz, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Bugün; Cumhurbaşkanlığı, AKP, iktidarın küçük ortakları olan gerici siyasi partiler ve Tarım Bakanlığı tarafından öne sürülen 'tecrit ve katliam odaklı' yasa tasarısına karşı, sokakta yaşayan köpekleri, yani mahalle sakinlerimizi savunmak için buradayız. 'Ötenazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli' gibi yumuşatılmış ifadeler ile sokakta yaşayan köpeklerin ömür boyu hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik 'etik dışı ve kanun dışı' uygulamaları protesto etmek, hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için buradayız."
Yasa Tasarısına Tepki
Gündüz, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in yasa tasarısının birkaç hafta içinde Meclis'e sunulacağını bildirdiğini belirtti. Hayvanseverler, bu düzenlemenin etik ve kanun dışı olduğunu vurgulayarak, sokak hayvanlarının yaşam haklarını savunmaya devam edeceklerini söyledi.
Hayvan Hakları Mücadelesi
Güliz Gündüz, yıllardır hayvan hakları için mücadele ettiklerini ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun "kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat" ilkesini temel alan 6. maddesinin delinmemesi gerektiğini belirtti. "Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ve iktidar partisiyle daimi bir mücadele içindeyiz. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar, bizzat onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor," dedi.
Belediyelerin Sorumluluğu ve Çözüm Önerileri
Hayvanseverler, belediyelerin hayvanları kısırlaştırmaması, besleme, bakım ve rehabilitasyon yapmaması nedeniyle sokak hayvanı popülasyonunun arttığını belirtti. Yasa yapıcıların hayvanların üretimine ve satışına izin verip, terk edilmelerine caydırıcı cezalar getirmediğini vurgulayan Gündüz, "Yapmanız gerekenlerin hiçbirini yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz," dedi.
Hayvanseverler, etik, bilimsel ve yaşam hakkından yana tek çözümün kısırlaştırma, yerinde yaşatma, üretim ve satışı yasaklama olduğunu belirterek, yasa tasarısının geri çekilene kadar mücadele edeceklerini ifade ettiler