Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Güneysu ilçesine bağlı Dumankaya köyünden yarıcı Ayhan İbuk, açıklanan çay fiyatlarına isyan etti. Tarlaların temizliği ve bakımını yaparak para kazanan
İbuk, “Söz verdiğimiz, aldığımız tarlaların içinden çıkamıyoruz” dedi. İbuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Tayyip Amca” diye seslendiklerini belirterek, “Bu seneye kadar sorun yoktu. Bu sene inanılmaz sorun var, çıkamıyoruz işin içinden” ifadelerini kullandı. İbuk, “Bu fiyat Rizeliyi bitirdi, bittik” dedi.
Çay üreticisi Şerafettin Bilgi ise çaydaki birinci sorunun ekonomik sorunlar olduğunu belirtti. Mazot ve gübre fiyatlarının artışıyla başa çıkamadıklarını söyleyen Bilgi, “Çay taban fiyatı enflasyon değerini verseydi bile bize bir şey kalmayacaktı çünkü enflasyon bizden önce gidiyor. O yüzden yeterli değil, kabul etmiyoruz bu rakamı” dedi.
Artan maliyetlerin çay üreticisini mağdur ettiğini belirten Emine Kaya, “Baba arazisine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Orman olur bırakırsak. Baba ocağı yitip gitsin istemeyiz.
Ben Balıkesir’den geldim, kız kardeşim İstanbul’dan geldi. Mecbur yapıyoruz” dedi. Kaya, “Biz bırak kâr etmeyi, cebimizden bile veriyoruz. 16,5 verdiler, o hiç kurtarmıyor. 2 lira da destekleme. 8 ay sonra verilecekmiş. Hevesli yapmıyorsun bu işi” dedi.
Çay üreticisi Recep Demirtaş, çalıştıracak işçi bulamadıklarını belirterek, “İşçi bulmak sıkıntısı var. Gençlerimiz dışarıya çıktı.
Önceden Gürcüler geliyordu ama paramızın değeri kaybolduğu için işçi olarak gelmiyorlar” dedi. Demirtaş, işçi ücretlerinin günlük 1,800 ile 2,000 TL arasında değiştiğini söyledi.
Çay bahçede kalmasın diye arkadaşlarına çay toplamak için yardım eden Zeynep Kömürcü, “İmece usulü çayımızı toplamak zorunda kalıyoruz” dedi.
Çayın gittikçe değerini kaybettiğini belirten Kömürcü, “İlerleyen yıllarda toplayacak insan kalmayacak. İnşallah umudumuz daha iyi olması ama zor.
Ben bugüne kadar AKP’ye oy veren birey olarak çok üzülüyorum çünkü hak ettiğimiz değeri iktidar tarafından görmüyoruz. İnşallah hak ettiğimiz değeri görürüz” ifadelerini kullandı