Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul Yüzyıl Dönüşüm Programı" çerçevesinde açıklamalarda bulundu.


Erdoğan'ın açıklamasından dikkat çeken noktalar şöyle:

'Yarısını Vereceğiz' Kampanyasıyla hedefimiz toplam 350 bin konutu dönüştürmek. “Kentsel dönüşümde yarısı bizde” kampanyamıza İstanbullu kardeşlerimiz yoğun ilgi gösterdi ve bağımsız bölümler için bugüne kadar 1 milyon 233 bin başvuru yapıldı.

Bugünkü şovumuzda İstanbul Yüzyıl Dönüşümü projemize imza, yıkım ve inşaat dahil tüm aşamalarıyla başlıyoruz. Hedefimiz toplamda 350 bin konut yapmak.

İADE NASIL YAPILACAK?

Her bağımsız bölüme 1,5 milyon TL destek vereceğiz. Bu tutarın 800 bin lirası hibe desteği, 100 bin lirası kira yardımı, 700 bin lirası ise çok uygun şartlarda kredi olarak verilecek.


Kredilerin ödemeleri konutlar tamamlandıktan sonra başlayacak ve ilk yıl faizsiz olarak tahsil edilecek. Geri kalan yıllarda kredi maliyet oranı TÜFE'nin yarısı kadar olacak. Bu 1,5 milyonluk destekle vatandaşlarımızın kendi evlerini inşa etmelerini ve yeni evlerinde güvenli, huzurlu ve mutlu yaşamalarını umuyoruz.

Kampanyamıza 71 binin üzerinde kişi katılarak %100 uyumlu olurken, %50'nin üzerindeki anlaşma sayısı da 158 bine ulaştı. Yakın zamanda Marmara Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Ofisi ile bağlantı kurarak ilk sözleşmeleri imzalayacağız.

3 İLÇE İSİM VERDİ 

Bugün yıkım programına başlayacağız. Toplamda 17 bina olmak üzere 261 müstakil binayı yıkacağız. Gaziosmanpaşa, Bağcılar ve Pendik'te de üsler kuracağız.

İstanbul Yüzyılın Dönüşümü programını başlatıyoruz. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Her şeyden önce yüzde 50 anlaşmaya varan vatandaşlarımı 'Yarısı Bizimle' kampanyasına katılmaya, evet diyen komşularını da ikna etmeye davet ediyorum.


"ÜLKEMİZ TOPRAKLARININ %66'SI DEPREM RİSKİ ALTINDA"

6 Şubat depremi bize gerçeği bir kez daha hatırlattı. 50 binden fazla canımızı gömdüğümüz böylesine büyük bir felaketin ardından işlerin eskisi gibi olması düşünülemez.

Depremi önceliklerimizin ilk sırasına koymalıyız. Son dönemde yaşanan Marmara depremleri daha hızlı olmamız gerektiğini gösteriyor. Hazırlık bir seçimden ziyade bir zorunluluktur. Ülkemiz topraklarının %66'sı sismik riskli bölgelerde bulunmaktadır.


"6 ŞUBAT DEPREMİNİN MALİYETİ 104 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE"

Geçtiğimiz yüzyılda 6 ve daha büyük büyüklükte 230'dan fazla depreme maruz kaldık. 130 binden fazla kardeşimiz hayatını kaybetti. Ekonomik açıdan da çok yüksek bir bedel ödedik.

17 Ağustos'un etkilerini yıllardır hissediyoruz. 6 Şubat'ın maliyeti 104 milyar dolardan fazla. Her depremden sonra yıllar harcıyoruz.

Hiçbirimiz depremi hafife alamayız. Bu topraklarda yaşamaya devam etmek istiyorsak depremi unutamayız.

Doğru tanıyı koymak tedavinin yarısıdır. Depremin değil, çürük ve sağlıksız binaların öldürdüğü ilkesini içselleştirmeliyiz. Türkiye'nin temel sorunu şüphesiz gayrimenkullerinin hızla yenilenmesidir. Bu çabaları baltalayanlar aynı zamanda vatana, millete de ihanet etmektedirler.


'6 MİLYON BAĞIMSIZ İNSAN RİSK ALTINDA'

31 milyonu konut, 5 milyonu ticari olmak üzere 36 milyon bağımsız alan bulunuyor. 6 milyonu risk altında, 2 milyonunun acilen dönüştürülmesi gerekiyor.

Göreve geldiğimiz andan itibaren buna öncelik verdik. Tarihimizde ilk kez 2012 yılında Kentsel Dönüşüm Kanununu onayladık. 480 milyar kaynak harcadık. 400 bin bağımsız bölümün dönüşümü devam ediyor. TOKİ ile 1 milyon 300 binin üzerinde konut ürettik.

TOKİ binalarımız deprem testinden çok başarılı bir şekilde geçti. TOKİ'nin muhalefete ve yazarlara rağmen ürettiği yapılara minnettarız.

İstanbul kentsel dönüşüm ihtiyacının ön saflarında yer alıyor. 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan oluşan 7,5 milyon bağımsız alan bulunuyor.

Türkiye'nin seramik devi iflasın eşiğinde! Konkordato ilan etti Türkiye'nin seramik devi iflasın eşiğinde! Konkordato ilan etti

Bunlardan 600.000 tanesinin acilen dönüştürülmesi gerekiyor. 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Toplam 128 milyar liralık kaynak kullanıyoruz.

Hedefimiz 600 bini acil olmak üzere toplam 1,5 milyon bağımsız risk departmanını 5 yılda dönüştürmek. Bunun için uzman görüşlerine dayalı bir yol haritası geliştirdik. “Yakın zamanda gerekli düzenlemeleri mevzuata kazandırdık.”

Kaynak: cumhuriyet