GÜNDEM

Ekonomik Zorluklara Karşı Torba Kanun Teklifi Meclis Gündeminde

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Türkiye'nin ekonomik alanında önemli düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başladı.

Ekonomik Zorluklara Karşı Torba Kanun Teklifi Meclis Gündeminde

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Türkiye'nin ekonomik alanında önemli düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başladı. Komisyon, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş Başkanlığı'nda toplandı.

Teklifin ilk imza sahiplerinden AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, teklife ilişkin yaptığı sunumda, uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve toplumun büyük bir kısmının beklediği önemli düzenlemeler içeren teklifin hayırlı olmasını diledi.

Muhalefetin, bu tür kanun tekliflerine "torba kanun" ifadesiyle yaklaştığını hatırlatan Özkaya, toplumsal ihtiyaçların hızla değiştiğini, dünya genelinde yaşanan ekonomik zorluklar ve yüksek enflasyonun ardından birçok kanunun parasal değerlerinin günün şartlarına uygun hale getirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Özkaya, "Zamanın değişmesiyle hükümlerin de değişebileceği kuralına istinaden bu ve benzeri kanunlara 'torba kanun' demek yerine 'uyarlama kanunu' demeyi, parlamento hukukumuza 'uyarlama kanunları' olarak geçmesinin daha uygun olacağını değerlendiriyor ve takdirlerinize sunuyorum." şeklinde ifade etti.

Özkaya, toplam 28 kanun ile 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapan 80 maddelik bir kanun teklifi hazırlandığını belirterek, dünyayı etkileyen pandemi, ekonomik daralmalar, Ukrayna-Rusya savaşı ve ülkemizi vuran Kahramanmaraş merkezli depremlere bağlı ekonomik zorluklarla başa çıkılması amacıyla bu kanun teklifinin sunulduğunu ifade etti.

"Bu kanun teklifimiz, ülkemizi etkileyen ekonomik sürecin hasarlarının en aza indirilmesine katkı sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır." diyen Özkaya, bu kapsamda yapılan tespitlere göre ülkede 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde 13,5 milyonu aşkın vatandaşın doğrudan etkilendiğini ve 85 milyon insanın ise dolaylı olarak etkilendiğini belirtti. Özkaya, bu felaketin neticesinde ortaya çıkan 110 milyar dolar civarındaki zararın en aza indirilmesine yönelik alınacak tedbirleri içeren kanun teklifinin, ülkenin ekonomik dengesini sağlamaya yönelik bir katkı sunduğunu ifade etti.