GÜNDEM

Dünya Kadınlar Günü hangi ülkede nasıl kutlanıyor?

Bu yıl 8 Mart Kadınlar Günü Pazartesi'ye denk geldi

Dünya Kadınlar Günü 8 Mart Pazartesi günü tüm dünyada kutlanıyor ve insanlar kadın haklarının ve cinsiyet eşitliğinin ilerlemesini desteklemek için bir araya geliyor.

Günün kendisi dünya genelinde kadınların güçlenmesine yönelik net bir temaya sahipken kabul edilme ve kutlanma şekli ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

Örneğin bazı şirketler kadınlara yarım günlük izin verirken, diğerlerinde insanlar birbirine çiçek vererek kutlama yapıyor.

Dünya Kadınlar Günü kutlamalarının dünya genelinde nasıl farklılık gösterdiğini görmek için okumaya devam edin.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD'de martın tamamı Kadın Tarihi Ayı'dır.

Bu, Başkan Jimmy Carter'ın 8 Mart haftasını Ulusal Kadın Tarihi Haftası ilan ettiği Şubat 1980'den beri devam eden bir kutlama.

DAHA FAZLA OKU

Birkaç yıl içinde ülke çapında binlerce okul, Ulusal Kadın Tarihi İttifakı'nın öncülüğünü yaptığı kutlama haftasını sınıflarda eşitliği sağlamanın bir yolu olarak benimsedi. Kadınların güçlenmesini desteklemek için etkinlikler ve özel programlar yürüten şehir konseyleri ve valiler tarafından da desteklendi.

Kutlamalar gelişti ve 1986'da 14 eyalet kutlamaları mart ayı geneline yaydı.

Şimdi, her yıl Dünya Kadınlar Günü'nde ABD Başkanı'nın imzasıyla Amerikalı kadınların başarılarını onurlandırmak için Başkanlık Bildirgesi olarak bilinen resmi bir takdir beyannamesi yayımlanıyor.

İtalya

İtalya'da Dünya Kadınlar Günü "La Festa della Donna" olarak adlandırılıyor.

Özellikle parlak sarı mimoza çiçekleri vererek kutlanıyor. Gün içinde İtalya'nın hemen hemen her sokak köşesinde güneş ışığı renginde çiçek demetleri satılıyor, ardındaysa insanların hayatlarındaki kadınlara kadın gücünün ve duyarlılığının sembolü olarak görülen bu çiçekleri vererek onları onurlandırması fikri yatıyor.

Bu çiçek teması pastane ürünlerinde de tezahür ediyor. Bazı İtalyanlar, Dünya Kadınlar Günü'nü küçük mimoza çiçeklerine benzeyecek şekilde tasarlanmış özel bir pasta yaparak kutlamayı seçiyor. Geleneksel olarak bu, narenciye likörüyle yapılan ve çiçeğin şekline benzeyecek şekilde krema ve hamur küpleriyle süslenmiş bir pandispanya oluyor.

Çin

Çin'de 8 Mart, 1949'dan beri ulusal bayram. Dünya Kadınlar Günü'nde birçok şirket kadın çalışanlarına öğleden sonralarını kutlayarak geçirebilmeleri için yarım gün izin veriyor.

Çin'de Dünya Kadınlar Günü, tıpkı Sevgililer Günü gibi insanların sevdikleri kadınlara özel hediyeler vererek ilgi gösterdikleri bir fırsat olarak görülüyor.

Bu nedenle birçok marka günü ticari fırsat haline getirdi ve insanların hayatlarındaki kadınlar için para harcama olasılığını kâra çevirerek Dünya Kadınlar Günü'ne özel pazarlama kampanyaları ve indirimler başlatıyor.

Çin ayrıca 7 Mart'ta, okullarda ve üniversitelerde Çinli genç kadınların başarılarını desteklemeye adanmış Kızlar Günü'nü kutluyor.

Berlin

24 Ocak 2019'da Berlin parlamentosu, Frauentag olarak bilinen Dünya Kadınlar Günü'nün resmi tatil olması için oy kullandı.

Bu, ülkede günü resmi tatil olarak tanıyan tek eyalet olan Almanya başkentinde çalışanların izinli olacağı anlamına geliyor.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık'ta Dünya Kadınlar Günü çeşitli şekillerde kutlanıyor ve özellikle kadınları etkileyen sosyal ve politik konular hakkında farkındalık yaratmaya odaklanılıyor.

Bu yıl Dünya Kadınlar Günü şerefine ülke genelinde düzenlenen etkinlikler arasında sanal panel konuşmaları, gösterimler ve sanat sergileri yer alıyor, bunların çoğu kadın haklarına adanmış belirli hayır kurumlarına fon sağlamayı amaçlıyor.

Geçmişte moda markaları Dünya Kadınlar Günü'ne özel kıyafetler satarak para toplamak için kadın hayır kurumlarıyla birlikte çalışmıştı.

İspanya

2018'de 5 milyondan fazla kadın işçi Dünya Kadınlar Günü'nü cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini, aile içi şiddeti ve iş yerinde cinsel ayrımcılığı protesto etmek için dönüm noktası niteliğindeki 24 saatlik bir grevle kutlamıştı.

Ülke çapında 200'den fazla yerde miting düzenlenmişti. Katılanlar, organizatörler tarafından o gün para harcamamaya ve herhangi bir ev işini yapmamaya teşvik edilmişti.

2019'da feminist örgüt The 8M Commission (8M Komisyonu) tarafından düzenlenen benzer protestolar gerçekleştirilmişti.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent