2025'te siyasi partilere yapılacak hazine yardımları belirlendi 2025'te siyasi partilere yapılacak hazine yardımları belirlendi

Doğu Karadeniz'den 11 ayda 1,26 milyar dolarlık ihracat yapıldı


Yılın 11 ayında Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 1 milyar 260 milyon 946 bin 90 dolarlık ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan sektörler arasında fındık, su ürünleri ve hayvancılık ürünleri, yaş meyve-sebze, mineraller ve metaller yer alıyor.

Yılın 11 ayında Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 1 milyar 260 milyon 946 bin 90 dolarlık ihracat yapıldı.


Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak-Kasım 2023 döneminde Trabzon'dan 965 milyon 176 bin dolar, 193 milyon 927 bin dolar ihracat yapıldığını söyledi. Rize'den 58 milyon 536 bin dolarlık Artvin'e, bin dolarlık ihracatın ise Gümüşhane'den 43 milyon 306 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği belirtildi.


Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Trabzon'un ihracatında yüzde 1, Artvin'in ise yüzde 7 oranında artış yaşandığını kaydeden Kalyoncu, madencilik ürünleri ihracatının azalması nedeniyle Rize ve Gümüşhane'nin ihracatının yüzde 11 azaldığını söyledi. . ihracat bildirildiği üzere %29 oranında düştü.


Kalyoncu, fındık sektörünün 479 milyon 954 bin 687 dolarla en çok ihracat yapan sektörlerden biri olduğunun altını çizdi.


İkinci sırada 197 milyon 657 bin 528 dolarla su ürünleri ve hayvancılık ürünlerinin yer aldığını kaydeden Kalyoncu, üçüncü sırada 197 milyon 162 bin 710 dolarla yaş meyve sebze, dördüncü sırada ise 138 milyon 138 bin 209 dolarla madencilik ve metallerin yer aldığını söyledi. 39 milyon 36 bin dolarla beşinci sırada yer alırken, kimyasal maddeler ve ürünlerinin ise 851 dolarla geldiğinin altını çizdi.(Haberler.com)


Bölgeden yılın 11 ayında 1 milyar 260 milyon 946 bin 90 dolarlık ihracat yapıldığının altını çizen Kalyoncu, en çok ihracat yapılan 5 ülkenin Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu belirtti. , sırasıyla.


Fas, İran, Finlandiya, Moğolistan ve Malezya'ya ihracatta ciddi artış yaşandığını belirten Kalyoncu, geçen yılın aynı döneminden farklı olarak başta İzlanda, Myanmar, Togo ve Madagaskar olmak üzere 12 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi.


Kalyoncu, 2023 yılının son aylarında ihracat maliyetlerindeki yüksek artışların ihracatçının rekabet gücünü olumsuz etkilediğini, bu durumun da ihracatın büyüme hızını düşürdüğünü söyledi.


İhracatçı desteği talebi


Kalyoncu, özellikle küresel pazarlarda yaşanan talep daralmasının birçok pazarda rekabet koşullarını zorlaştırdığını ancak fiyat avantajıyla pazarlara girebilen firmaların müşterilerini elde tutabildiğini kaydederek, şunları kaydetti: "Ancak artan maliyetler nedeniyle kaybediyoruz. Fiyat avantajımız ve birçok ülkenin gerisinde kalıyoruz, dolayısıyla bu pazarlar rakip ülkelere kayıyor, bu da ihracatımızı etkiliyor.” “Bu durum olumsuz yansımaya başladı. Bu yoğun rekabet ortamında ihracatçılarımızı üretim maliyetleri açısından desteklemek, ihracatımızın sürekliliğini sağlamak ve pazar payımızı korumak açısından büyük önem taşıyor."


Kalyoncu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. yüzyılı olan bu dönemde ülke ihracatının üretim odaklı ve yüksek teknolojili sanayi yapısına dönmesi gerektiğini, bunun için de üretime yönelik yeni hedefli teşvik politikalarıyla ihracatın hızlandırılması gerektiğini belirtti. . ve endüstri dedi ki:


TOKİ, "Katma değeri yüksek sanayinin ülke geneline dengeli dağılımını sağlamak amacıyla, özellikle yatırım için arsa sıkıntısı yaşanan Doğu Karadeniz bölgemiz ve Trabzon ilimizde TOKİ, yatırımcılara belirli bir ödeme planı kurarak belli bir ödeme planı sunacak. yeni sanayi bölgesi organizasyonları ve fabrikalarını kurabilecekleri sanayi bölgeleri talep ediyoruz."

Editör: Haber Merkezi