AK Parti'nin önceki gün gerçekleştirilen MYK toplantısında, başıboş sokak köpekleri konusu ön plana çıktı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak hayvanlarına ilişkin güncel verileri paylaşırken, AK Parti Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler yapılan çalışmalardaki son durumu anlattı.

"BU İŞİ BİR AN ÖNCE NETİCELENDİRİN"

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'uyutma' konusuna temkinli yaklaşırken, Güler 5199 sayılı kanunda zaten yer alan bu uygulamanın kamu güvenliği açısından kapsamının genişletileceğini belirtti. Erdoğan ise bu konunun bir an önce sonuçlandırılması ve çalışma metninin kendisine sunulması talimatını verdi.

BARINAKLARIN KALİTESİ ARTIRILACAK

Toplantıda, yerel yönetimlerin rolü ve barınakların kalitesinin artırılması konuları da gündeme geldi. Başıboş köpeklerin sadece barınaklara alınarak sorunun çözülemeyeceği, barınaklardaki imkan ve şartların iyileştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

YASADA "ÖTENAZİ" TANIMI YER ALACAK

Temmuz ayında Meclis'e sunulması beklenen teklifle ilgili olarak CNN Türk yayınına katılan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, tartışmalara yol açan uyutma seçeneğinin düzenlemede yer alacağını açıkladı. Güler, "Toplumsal risk taşıyan, kuduz riski olan, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı bulunmayan, beslenme zorluğu çeken hayvanlarımız var. Barınaktaki diğer hayvanların sağlığını da korumak zorundayız" dedi. Güler, bu uygulamanın "öldürülme" ya da "uyutulma" değil, "ötanazi" tanımıyla yasada yer alacağını belirtti.

KİM KARAR VERECEK?

Fahrettin Koca istifa iddialarını yalanlamadı Fahrettin Koca istifa iddialarını yalanlamadı

"Ötenaziye kim karar verecek?" sorusu üzerine Güler, kuduz olan, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek durumda olan köpeklerin uyutulmasına veteriner hekimler ve kamu yöneticilerinin karar vereceğini söyledi.

SOKAK HAYVANLARININ UYUTULMASI NE DEMEK?

Sokak köpeklerinin uyutulması, belirli bir süre içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin veteriner hekimler tarafından enjeksiyon yoluyla acısız bir şekilde hayatlarına son verilmesi işlemidir. Bu yöntem, genellikle ötenazi olarak adlandırılır ve köpeklere acı çektirmeden uygulanır.

Kaynak: HABERLER.COM