Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in Davası Başladı

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in Ankara'da silahlı saldırı sonucu öldürülmesi ile ilgili dava, 1 Temmuz 2024 tarihinde Sincan Cezaevi'nde başladı. Duruşmada, 22 tutuklu sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıkıyor. Sanıklar arasında eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve Serdar Öktem de bulunuyor. Dava, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştiriliyor.

Dakika Dakika Gelişmeler

09.40: Cinayetin tetikçisi sanık Eray Özyağcı ifade vermeye başladı.

09.33: Sanıklara soruldu, sanıklar MHP avukatlarının davaya katılma talebini kabul etti, sanık müdafileri "takdir mahkemenindir" dedi. MHP avukatlarının dilekçesi ve dilekçedeki 1 adet flash bellek dosyaya eklendi. Savcı, suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle MHP avukatlarının katılma talebinin reddedilmesini talep etti. MHP'nin suçtan zarar gören sıfatı bulunmadığından, katılma talebinin reddine oybirliğiyle karar verildi. Karar, salonda alkışlarla karşılandı.

09.30: Avukatlar İbrahim Ethem Yiğit ve Çağrı Can Pak, MHP adına davaya katılma talep etti ve dilekçelerini mahkemeye sundu.

09.25: Mahkeme başkanı, salondakileri ve sanıkları "sakin olacaksınız, tahriklere kapılmayacaksınız" diye uyardı ve Doğukan Çep'in salona getirilmesini istedi. Çep, jandarma eşliğinde salona yeniden getiriliyor.

09.22: Mahkeme heyeti salona geldi.

09.10: Salona en son, cinayeti planlayan ve organize eden Doğukan Çep ile eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş getirildi. Doğukan Çep, "Bay Kemal nerede" diye bağırınca, jandarma eşliğinde salondan çıkarıldı.

09.08: Sanık yakınları, salonun ayrı bir bölümüne alındı ve diğer izleyicilerle aralarında güvenlik bariyeri oluşturuldu.

09.05: Tutuklu sanıklar, kelepçeli olarak duruşma salonuna getirildi.

09.00: Gelecek Partisi adına duruşmayı takip etmek üzere, TBMM Grup Başkanı Selçuk Özdağ ve Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin de salona geldi.

08.50: Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ ve Sinan Oğan, duruşmanın yapılacağı salona geldi.

08.45: Ayşe Ateş, duruşmaya 5 polis tarafından korunarak getirildi. Ateş, kendisine giydirilen çelik yeleği duruşma salonunun girişinde çıkardı.

08.45: Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, duruşma salonuna geldi. Ateş, Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu ile yan yana oturuyor.

08.45: CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, duruşma salonuna geldi.

08.45: Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, duruşma salonuna geldi.

08.40: İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve beraberindeki heyet, duruşmayı takip etmek üzere Sincan Cezaevi'ne geldi.

08.30: Yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Özel: "Ayşe Hanım Adalet Tecelli Etmiştir Diyene Kadar Yanı Başındayız"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, duruşma öncesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş ile yan yana oturduğu bir fotoğrafı paylaşarak, "Adalet tecelli edene, suikast üzerindeki sis perdesi aralanana kadar bu davanın takipçisi olacağız. Yanı başında olacağız demiştik, Ayşe Hanım adalet tecelli etmiştir diyene kadar yanı başındayız..." dedi.

Ayşe Ateş: "Yoğun Güvenlik Önlemleri Altında Yaşıyorum"

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, duruşma öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Eksik bir iddianame ile yarım bir mahkeme kuruldu. Bizim isteğimiz ayrılan dosyanın hızlıca tamamlanması ve eklenerek, eksiklikler giderilerek yargılamanın yapılması. Suçluların yargılanmasından başka bir şey istemiyoruz. Hala gelmeyen deliller var. Mahkemede tüm bunları talep edeceğim. Yoğun güvenlik önlemleri altında yaşıyorum, gerekli haller dışında evden çıkmıyorum. Siyasi parti genel başkanları sağ olsunlar bizi yalnız bırakmayacaklarını açıkladılar." dedi.

Dava 5 Gün Sürecek

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülecek dava, 5 gün sürecek. İlk duruşmayı CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da takip etmesi bekleniyor.

Özgür Özel: Bizi 3 yıldır gri listede tutan iktidardan başkası değil Özgür Özel: Bizi 3 yıldır gri listede tutan iktidardan başkası değil

İddianamede Neler Var?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, Sinan Ateş'in olay sırasında yanında olan ve omuzundan yaralanan Selman Bozkurt ile eşi Ayşe Ateş, "müşteki" sıfatıyla yer alıyor. 22 sanıklı iddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getirerek kaçıran Vedat Balkaya ve Suat Kurt'un müşterek fail olarak "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmaları talep edildi. Özyağcı'nın ayrıca "ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak" suçundan 1 yıldan 3 yıla, Tolgahan Demirbaş'ın ise "zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme" suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Sanıklardan Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş'ın cinayete azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Sanıklardan Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, avukat Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, eski cinayet büro amiri Mustafa Ensar Aykal'ın "iştirak halinde işlenen suça yardım ettikleri" gerekçesiyle cezalandırılmaları isteniyor. Bu 17 sanığın "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapsi istenirken, eski cinayet büro amiri Aykal'ın ayrıca kamu görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak maktule ait kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak temin ettiği gerekçesiyle 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: KARAR