Hepsiburada, Kazakistan merkezli bir şirkete satılıyor Hepsiburada, Kazakistan merkezli bir şirkete satılıyor

Türk İş Kanunu'nda yapılması planlanan kapsamlı değişiklikler, 30 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkileyecek. Hükümet, ücretler, çalışma saatleri, genel tatil ücretleri, esnek çalışma modelleri, haftalık ve yıllık izin gibi birçok konuda yeni düzenlemeler yapmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bu değişikliklerin, çalışanların haklarını modern iş dünyasının gereklilikleriyle uyumlu hale getirmesi amaçlanıyor.

Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında yapılan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu toplantısında bu konu ele alındı. Toplantıda, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişiklikleri tartışıldı. Bu değişikliklerin, iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek yapılması kararlaştırıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında yaptığı açıklamada, esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmalara başlanacağını ve konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme getirileceğini belirtmişti. Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik mevzuatının, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Mevcut durumda 45 saat olan haftalık çalışma süresinin 40 saate indirilmesi, bazı meslek gruplarında ise 48 saat olan çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi planlanıyor. Muhalefet ise çalışma saatlerinin haftalık 37,5 saate düşürülmesi için daha önce TBMM'ye kanun teklifi sunmuştu.

Hükümet kaynakları, yeni düzenlemelerin merkezine çalışanı koymayı hedeflediklerini belirtti. Bu düzenlemelerde, çalışanların vasıflarının geliştirilmesine yönelik yeni hükümler de yer alacak. Ayrıca, sosyal sorumluluk projeleri yürüten işletmelerin, çalışanlarına adil ücret vermesi gerektiği konusunda da düzenlemeler yapılması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: HABERLER.COM