Avustralya'nın başkenti Canberra'da bir kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda canlı bir bir yuvarlak solucan çıkarıldı. Latince adı "Ophidascaris robertsi" olan solucan normalde piton yılanlarında bulunan bir parazit olmasına karşın, unutkanlık ve depresyon şikayetiyle doktora giden 64 yaşındaki kadının beyninde bulundu.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Canberra Hastanesi'nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Dr. Sanjaya Senanayake, beyin cerrahı meslektaşı Dr. Hari Priya Bandi'den bir telefon aldı. Bandi, "Aman Tanrım; bir kadının beyninde ne bulduğuma inanamayacaksın. Canlı ve hareket ediyor" dedi. Bandi, kadının beyninden solucanı çıkardı. 

'PİTONLARIN YAŞADIĞI GÖLE YAKIN OTURUYORDU'

Olayla ilgili paylaşılan bilgilere göre, New South Wales'li 64 yaşındaki kadın hastaneye ilk olarak Ocak 2021'de kabul edilmişti. Şikayetleri ise üç hafta boyunca çektiği karın ağrısı ve ishal, kuru öksürük, ateş ve gece terlemesiydi. 2022 yılına gelindiğinde semptomlarına unutkanlık ve depresyon da eklendi. MR'ı çekilen hastanın ameliyat gerektirecek anomaliler yaşadığı ortaya çıktı. Dr. Senanayake, "Ama beyin cerrahı tabii ki hareket eden bir solucan bulacağını düşünerek ameliyata girmedi" diye konuştu. 

Kronik hastalıkların görülme oranı kuşaklar boyunca arttı Kronik hastalıkların görülme oranı kuşaklar boyunca arttı

Ardından, hayvanın ne tür bir solucan olduğu tespit edildi. Buna göre, söz konusu parazit normalde pitonlarda bulunuyordu. Bu vaka ise bu parazitin insanlarda bulunduğu ilk örnekti. Buna göre, hasta 'halı pitonlarının' (Morelia Spilota) yaşadığı bir göle yakın oturuyordu. Hiçbir yılanla doğrudan temasa geçmemiş olsa da o bölgede yabani otlar topluyor ve bunları yemek yapmak için kullanıyordu. Hekimler ve bilim insanları, yılanın paraziti dışkı yoluyla çimenlere bırakmış olabileceğini söyledi. Buna göre, hastanın doğrudan çimenlere dokunarak ya da topladığı yabani otları yiyerek parazitle temasa geçtiği tahmin ediliyor. 

Hastanın durumuyla ilgili bilgi paylaşan Senanayake, hastanın vücudunun karaciğer gibi başka bölgelerindeki diğer larvalar için tedavi görmesi gerektiğini anlattı. Senanayake, hastanın iyileşmeye başladığını ve düzenli olarak durumunun kontrol edildiğini söyledi. (DUVAR)

Editör: Haber Merkezi