Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, partisinin 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri'nde kazandığı belediyeleri ziyaret etmek üzere Samsun’a geldi. Burada basın mensuplarıyla buluşan Destici, ülke gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle siyasi partilere verilen hazine yardımlarının kaldırılması gerektiğini vurguladı.
"Siyasi Partilere Haksız Hazine Yardımı Kaldırılsın"
Mustafa Destici, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı kamudaki tasarruf tedbirlerini desteklediklerini belirterek, bu tedbirler kapsamında siyasi partilere verilen hazine yardımlarının da kaldırılması gerektiğini söyledi. Destici, "Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Hazine ve Maliye Bakanımızın açıkladığı tasarruf tedbirlerini destekliyoruz. Ancak, siyasi partilere yapılan hazine yardımı neden kaldırılmadı? Madem tasarruf diyoruz, neden bu siyasi partilere milyarlarca lira veriyoruz?" dedi.
Destici, siyasi partilere yapılan yardımların anayasaya aykırı bir şekilde ölçüsüz olduğunu ifade etti. "Anayasanın 68. Maddesi, siyasi partilere hakça ve yeteri miktarda yardım yapılmasını öngörüyor. Ancak bu yardımlar ne hakça ne de yeteri miktarda yapılıyor, çok üstünde yapılıyor" dedi.
"Yerel ve Genel Seçimlerde Yardımlar Katlanarak Artıyor"
Destici, siyasi partilerin yerel seçimlerde aldıkları hazine yardımının iki katını, genel seçimlerde ise üç katını aldıklarını belirterek, "Bu yıl 5 milyar lira alıyorsa, yerel seçimlerde 10 milyar, genel seçimlerde ise 15 milyar lira alıyor. Bu inanılmaz bir israf" şeklinde konuştu.
"Yeni Anayasa Halk Oylamasına Sunulmalı"
Destici, 1982 Anayasası'nın değişmesi gerektiğini ve yeni anayasanın mutlaka halk oylamasına sunulması gerektiğini vurguladı. "Yeni bir anayasa yapılacaksa, milletin onayına gitmeli ve milletin onayını almalıdır. Milletin onaylamadığı bir anayasa yarı meşru olur, tam meşru olmaz" dedi.
"Üretim Destekleri Tasarruf Tedbirlerine Takılmamalı"
Destici, üretim desteklerinin tasarruf tedbirlerine takılmaması gerektiğini belirterek, “Bugün Dünya Çiftçiler Günü. Çiftçilere desteğin kesilmemesi gerekiyor. Çok üreteceğiz, çok çalışacağız; gıda başta olmak üzere stratejik ürünlerde dışa bağımlı olmayacağız” dedi.
"Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu Değişmeli"
Son olarak Destici, yeni bir anayasanın yapılabilmesi için öncelikle siyasi partiler yasası ve seçim kanununun değişmesi gerektiğini belirtti. "Eğer demokratikleşmeden ve milli iradenin tam olarak meclise ve yürütmeye yansımasından bahsedeceksek, o zaman esas değişiklik yapacağımız iki şeyden biri siyasi partiler yasası, ikincisi ise seçim kanunu. Bu ikisini yapmadıktan sonra yeni sivil bir anayasadan bahsedilemez" dedi.