GÜNDEM

Basın örgütlerinden gazetecilere verilen cezalara tepki

Basın meslek örgütleri, Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen 8 gazeteciye verilen hapis cezalarını protesto etti. Şişhane Meydanı'nda bir araya gelen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın - İş), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) gibi örgütler, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle ceza alan meslektaşlarının serbest bırakılmasını ve cezalarının bozulmasını talep etti.

Basın meslek örgütleri, Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen 8 gazeteciye verilen hapis cezalarını protesto etti.

Şişhane Meydanı'nda bir araya gelen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın - İş), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) gibi örgütler, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle ceza alan meslektaşlarının serbest bırakılmasını ve cezalarının bozulmasını talep etti.

Protesto gösterisinde “Gazeteciliği savunacağız” pankartı açan meslek örgütleri, "Özgür basın susturulamaz" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı.

MLSA Dava İzleme Koordinatörü Semra Pelek, yaptığı açıklamada, gazetecilere yönelik artan baskıların ülkenin normali haline geldiğini vurgulayarak, gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi.

Pelek, mahkemelerin haber konularını belirleyecek merci olmadığını, gazetecilerin kamusal bir görevi yerine getirdiğini vurguladı.

TGS Başkanı Gökhan Durmuş ise basın mensuplarına yönelik tehditlere dikkat çekerek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı göreve çağırdı ve basının güvenliğinin sağlanmasını talep etti.

Durmuş, "Bu toplumun haber alma hakkını korumak sadece basının görevi değil, aynı zamanda anayasal bir hak" ifadelerini kullandı.

Hakkında ceza verilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri de, sadece haberleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle cezalandırıldıklarını belirterek, gazetecilerin kısıtlanarak toplumun haber alma hakkının engellendiğini dile getirdi.

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Habibe Eren, Ceylan Şahinli ve Mehmet Günhan beraat ederken, 8 gazeteciye 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verilmişti.