Bloomberg HT-Habertürk yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, yatırımcıların borsa işlemlerinden elde ettikleri karlara olası bir vergi getirilmesinin düşünüldüğünü söylemesinin ardından, Türk hisse senetlerinde sert düşüş yaşandı. Borsa İstanbul 100 Endeksi, yerel saatle 11:09 itibariyle %1'e kadar gerileyerek yaklaşık bir haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Uzmanlar gram altın için rakam verdi Uzmanlar gram altın için rakam verdi

GERİ ADIM ATILMIŞTI

Piyasanın yön değiştirmesi, Şimşek'in canlı yayındaki röportajında hazinenin borsadaki yatırımlardan elde edilen gelirlere yeni vergiler getirmeyi incelediğini açıklamasının ardından gerçekleşti. Yetkililer, bu fikri ilk olarak geçen ay ortaya atmış, ancak piyasaların olumsuz tepkisi karşısında geri adım atmışlardı.

GÜNÜN İLK YARISINDA DÜŞÜŞ

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde olan BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 248,45 puan azalışla 10.399,46 puana geriledi. Toplam işlem hacmi ise 49,3 milyar lira oldu.

EK VERGİLER İÇİN KAMPANYA

Maliye Bakanı Şimşek, ülkenin mali durumunu iyi tutmak için kritik öneme sahip olduğunu belirttiği ek vergilerin getirilmesi yönündeki yeni bir tasarıyı savunmak amacıyla halka ulaşma kampanyası yürütüyor. Şimşek, asgari ücrete zam yapılması yönündeki halk taleplerine “popülist taleplere boyun eğmeyeceğinin” sözünü verdi.

KİLİT BİR RİSK

Yabancı yatırımcılar, mayıs ayında %75'i aşan tüketici enflasyonunda beklenen yavaşlama için böyle bir ücret artışının kilit bir risk olduğunu sık sık dile getirdiler. Bakan Şimşek, yetkililer için fiyat artışlarını yıl sonuna kadar %42'nin altına çekmenin önemli bir hedef olduğunu ve bunun merkez bankasının 2024 için tahmin yörüngesinin üst ucu olduğunu söyledi. Lira %0,2 yükselerek saat 11:10 itibariyle ABD doları başına 32,6990 seviyesinden işlem gördü. 10 yıllık lira tahvillerinin getirisi ise 13 baz puan düştü.

Kaynak: KARAR