Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının da geride kalmasının ardından yeni asgari ücretin ne kadar olacağı ve ne zaman açıklanacağı merak ediliyor.

Dünkü toplantıya, komisyonda işçiyi temsil eden Türk-İş’in Genel Sekreteri Pevrul Kavlak’ın katılmasına rağmen toplantı bitiminde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın açıklama yapması dikkat çekmiş; Atalay, resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu, bu teklifin altındaki bir rakama imza atmayacaklarını söylemişti.

Böylece Türk-İş, bu yılki görüşmeler başladığından bu yana ilk kez resmi teklifini açıklamış oldu. 7 ve 14 Aralık’taki ilk iki toplantıda ise Atalay, yalnızca kasım ayı açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 TL’yi baz aldıklarını söyledikleri için eleştirilerin odağı olmuş; ‘Bu parayla sen geçin başkan!” tepkileri yükselmişti.

Peki işverenin 9 bin TL’yi kabul etmesi mümkün mü, daha altı olacaksa da seçim öncesi işçi kesiminin olmadığı bir asgari ücret masasına hükümetin yaklaşımı nasıl olur, işverene yeni destekler mi verilir?

‘İŞÇİ 9 BİN TL’NİN ALTINA İNMEZSE, HÜKÜMET…’

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, 8 maddede öngörülerini paylaştı.

Dünkü toplantı sonrası rakam açıklanması beklenirken yine bir sonucun çıkmadığını belirten Çelik, “Ancak Türk-İş Başkanı “9 binin altı olmaz” diyerek komisyon toplantısına girip işçi heyetini alıp çıktı. Açıklamayı işçi heyeti başkanı Kavlak'ın değil Türk-İş Başkanının yapması önemli bir nokta” değerlendirmesini yaptı.

Türk-İş’in bu hamle ile el yükselttiğini belirten Çelik, “Bu hamle ile asgari ücretin 8 bin-8 bin 500 bandında olması ihtimali ortadan kalktı. Türk-İş 9 binin altına inemez. Hükümet de inemez. İşverenlerin ise 9 bin+ bir miktara evet demesi zor” diye konuştu.

PEKİ 9 BİN TL NASIL MÜMKÜN OLACAK?

Türk-İş’in asgari ücrete muhalif kalıp, hükümet ve işveren bloğunun 8 bin 500 civarında bir asgari ücret belirlemesinin de ihtimal dahilinde olduğu tahmininde bulunan Prof. Dr. Çelik, “Böylece Türk-iş durumu kurtarabilir. Ancak bu seçenek hükümet ve Cumhurbaşkanı açısından kabul edilebilir değil. Çok mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

Çünkü işçi kanadının muhalif olduğu bir asgari ücreti işverenlerle birlikte belirlemenin seçim öncesi tercih edilebilir olmadığının altını çizen Çelik, “Hükümet ve Cumhurbaşkanı, işçi ve işverenin üzerinde anlaştığı miktarın bir miktar üzerinde bir asgari ücreti açıklamak isteyecektir. Dolayısıyla buradan geri dönüş çok mümkün değil” dedi.

İş Bankası mobil uygulamasında erişim sorunu yaşanıyor İş Bankası mobil uygulamasında erişim sorunu yaşanıyor

“Dahası, Türk-İş Başkanı’nın iktidarı zor duruma düşürecek bir hamle yapması da ihtimal dahilinde değil” diyen Prof. Dr. Çelik, “Peki ne olabilir? Üç tarafın evet diyeceği 9 bin+ formülü nasıl olacak?” sorusunu şöyle yanıtladı:

‘KABAK İŞKUR’UN BAŞINA PATLAYABİLİR’

“İhtimal odur ki, kabak İşsizlik sigortası ve İŞKUR'un başına patlayacak. İŞKUR kaynaklarından işverenlere ciddi bir destek verilecek.

Örneğin asgari ücret desteği 100 liradan 400 veya 500 liraya çekilecek ve/veya ek SGK prim desteği sağlanacak. Bu da İŞKUR'a yüklenecek.

İşte işsizin parası ile “kazan-kazan” formülü!”

‘İŞSİZLİK FONU’NDAKİ 120 MİLYAR TL KULLANILABİLİR’

9 bin TL asgari ücreti mümkün kılmak için İşsizlik Fonu kaynaklarına dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti:

“İşsizlik Fonu’ndaki 120 milyar TL seçim öncesi asgari ücret desteği olarak kullanılacak. Üç taraf da zevahiri kurtaracak.

Umarım ve dilerim böyle olmaz ama asgari ücrette kabak sanki İşsizlik Sigortası Fonu’nun başına patlayacak.

İŞKUR kaynakları işverenlere asgari ücret desteği olarak verilmek yerine işsizlere ödenmeli.

Resmi işsizlerin sadece yüzde 11’i işsizlik ödeneği alabiliyor. İşverenlere ise bol kepçe İŞKUR teşviki veriliyor.”

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi