KYK burs ve kredi başvuruları başladı KYK burs ve kredi başvuruları başladı

Hastanelerde bitmek bilmeyen şiddet, beş dakika süren sınavlar, gelir yetersizliği gibi nedenler doktorları yurt dışına kaydırmaya itiyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlarından yurt dışına seyahat için gelen "iyi hal belgesi" taleplerinin ağustos ayında 300 sınırını aşarak 315'e ulaştığını, 2019'da alınan "iyi hal belgesi" sayısının ise 315'e ulaştığını duyurdu. 2023'ün ilk 8 ayında 1.964'e ulaştı. Araştırmalar, Türkiye'de eğitim gören üniversite öğrencilerinin hedefinin mezun olduktan sonra yurt dışına gitmek olduğunu gösteriyor. Chicago Üniversitesi'nden bir profesör aynı durumun akademisyenler için de geçerli olduğunu söylüyor. Bu durum Dr. Ufuk Akçiğit'in araştırması ile ortaya çıktı.

Akademik beyin göçünü inceleyen araştırmaya göre Türkiye'den ayrılan 12 bin akademisyen yurt dışında eğitimine devam ediyor. Araştırma, en verimli akademisyenlerin yurt dışına gittiğini, geri dönenlerin verimliliğinin ise yüzde 10 düştüğünü ortaya çıkardı. Öğretmen. Akçigit, "Türkiye'de beyin göçü paradoksu yaşanıyor" dedi.

En verimli akademisyenler yurt dışına gidiyor, üretkenlikleri arttıkça akademisyenler Türkiye'ye dönmek istemiyor. Bu döngüye beyin göçü paradoksu denir. Türkiye'nin uzun yıllar yurt dışında büyük maliyetlerle yetiştirdiği beyinlerin gidişi bir kez daha TBMM gündemine geldi. TBMM'de 2024 bütçesi görüşmeleri sırasında İYİ Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Partili Fakıbaba, teklif edilen maliye kanununun 14. maddesine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Akademisyenlerin sorunları artıyor. "Maaşlarının yoksulluk sınırının altında olması ve maaşlarında herhangi bir iyileşme olmaması, mesleğin çekiciliğini kaybetmesine ve akademiden kopmaya başlamasına neden oldu" dedi.

Fakıbaba konuşmasını şöyle sürdürdü: Doktor, hemşire, mühendis gibi akademisyenler de yurt dışında insanca yaşamaya çalıştılar. Ortaöğretimden sonra üniversiteye girdikten sonra dört yıllık lisans, iki yıllık yüksek lisans, dört yıllık doktora ve toplam 10 yıllık eğitimini tamamlayan, ardından iki tezi ve çok sayıda yayını yayınlanmış bir profesöre, 2023'ten itibaren ortalama maaş 35.000 ila 40.000 lira arasında olacak. Mezun bir üniversite yetkilisinin ek göstergesi 4800 iken, aynı üniversiteden mezun olup akademisyen olmayı seçen birinin ek göstergesi 4200'dür. Sizce bu doğru mu? Ülkemize olumlu katkıda bulunan akademisyen sayısı azalacak ve ülke teknoloji, bilim ve bilim alanlarında geri kalmaya devam edecektir.

Kaynak: KARAR