Aile ve Gençlik Fonu ile Yılda 3.3 Milyar TL Birikecek!

Aile ve Gençlik Fonu Hakkında Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda onaylandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip Aile ve Gençlik Fonu'nun kurulmasıyla ilgili olarak yapılan düzenlemeye göre, fonun kaynakları ve yönetimi belirlendi.

Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Sanayi ve Teknoloji bakan yardımcılarından oluşacak. Yönetim kurulu, fonun kaynaklarını yönetmek, projeleri belirlemek ve harcama programlarını oluşturmak gibi yetkilere sahip olacak.

Fonun kaynakları arasında Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesi, Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20'si, diğer fonların gelirlerinden yüzde 10'a kadar aktarılacak tutarlar, geri ödeme öngörülen projelerden elde edilen gelirler, nakdi bağışlar ve diğer gelir kalemleri bulunuyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesi ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra kadar indirme veya iki katına kadar artırma yetkisine sahip.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Petrol, doğal gaz ve maden gelirleriyle kurulan ‘Aile ve Gençlik Fonu’ ile gençlerimizin yuva kurmasını kolaylaştıracağız. Ayrıca, fon aracılığıyla gençlerin girişimlerine, gelişimlerine ve sosyal risklerden korunması projelerine de destek olacağız." ifadelerini kullandı.

Fonun kaynaklarına ilişkin olarak yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'de günlük 80 bin varil düzeyinde hidrokarbon üretiliyor ve bu miktarın 8'de 1'i devlet hissesi olarak alınıyor. Bu da günlük 10 bin varile denk geliyor. Brent petrol fiyatı 80 dolar olduğunda, günlük 800 bin dolar gelir elde ediliyor. Bu gelirin yüzde 20'si, yani 160 bin dolar Aile ve Gençlik Fonu'na aktarılacak. Güncel kurla hesaplandığında, bu da yaklaşık olarak yılda 1.7 milyar TL'ye denk gelmektedir.

Aynı şekilde, Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen toplam tutarın geçen yıl 6.3 milyar TL olduğu ve bu yılın sonuna kadar 8 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. Bu da yılda 1.6 milyar TL'lik bir geliri ifade etmektedir. Bütün bu kaynaklar birleştirildiğinde, Aile ve Gençlik Fonu'nun yılda toplamda 3.3 milyar TL birikeceği öngörülmektedir.

Almanya, Türkiye'ye 103 milyon euroluk silah ihracatına onay verdi Almanya, Türkiye'ye 103 milyon euroluk silah ihracatına onay verdi

Fondan yararlanma koşulları arasında ise yeni evlenen gençlere faizsiz olarak verilecek 150 bin TL kredi bulunuyor. Bu kredi, ilk 2 yıl ödemesiz olarak, sonraki 4 yılda geri ödeme koşuluyla sağlanacak. Başvurular, yasa yürürlüğe girdikten sonra dijital ortamda alınacak ve yaş koşulu aranmayacak. Ayrıca, uygulama deprem bölgesindeki 4 pilot ilde, yani Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'da başlayacak ve krediden yararlanacakların bu bölgelerde yaşaması gerekecek.(Halk)

Editör: Haber Merkezi