GÜNDEM

50 milyonluk vurgun yapan suç örgütüne operasyon: 29 Şüpheli Tutuklu!

Antalya merkezli 9 vilayete yayılan suç örgütüne üye 29 şüpheli, "kâr" operasyonuyla yakalandı. Sanıkların 11 farklı müştekiye ait firmaları 50 milyon 440 bin lira dolandırdıkları belirlendi.

Antalya Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Bölge Müdürlüğü (KOM) ekipleri, kâr amaçlı suç örgütüne yönelik proje çalışması gerçekleştirdi.

Suçtan etkilenen örgüt; Faaliyetleri temiz olan ve çek ödeme sorunu olmayan aktif olmayan şirketleri tespit ettiği, bu şirketleri örgüt üyelerinden devraldığı, bu şirketler arasında sahte para kaçakçılığı ve çek ödemeleri yaratarak şirketlerin Findeks puanlarını yükselttiği ve büyük miktarda para elde ettiği belirlendi. miktarda çek defterini bankalardan talep ederek onlar aracılığıyla temin edebilirler.

Organizasyon üyeleri; Ayrıca şikayetçilerden ileri tarihli çek karşılığında büyük miktarda mal aldıkları ve bu malları kendi depolarında tuttukları, şikayetçilerden çek karşılığında aldıkları malları ise ödeme tarihlerinden önce başka depolara aktararak kaçakçılığa soktukları tespit edildi. Şirketlerin ofislerini, depolarını kapattılar, şirketleri üçüncü kişilere sattıktan sonra şikayetçileri ortadan kaldırdılar.

50 MİLYON 440 BİN TL'Yİ DOLANDIRDILAR

Çeklerin ödenmemesi üzerine müştekilerin şirket ofis ve depolarına gittikleri ancak muhatap bulamadıkları, söz konusu örgüt üyelerinin el konulan mal varlıklarını "nitelikli dolandırıcılık" suçundan devrettikleri belirlendi. "Birçok ilde bunları paraya çevirerek haksız menfaat elde ettiler. Örgüt tarafından 11 şikâyetçiye karşı 11 eylem açıklandı. Çetenin, kontrol ettiği 5 farklı şüpheli şirket aracılığıyla 11 farklı haberci firmayı toplam 50 milyon 440 bin lira dolandırdığı belirlendi.

32 KİŞİ MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Antalya merkezli; Ankara, İstanbul, Kocaeli, Kayseri, Denizli, Diyarbakır, Isparta, Çorum ve Afyonkarahisar'da 34 şüpheliye yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda 32 kişi yakalandı. Aramalarda şüphelilerin üç deposunda müştekilerin piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan mal varlıklarına el konuldu. Ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda sahte çek, orijinal çek ve çok sayıda dijital malzeme ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğü'nde ifade işlemleri tamamlanan ve aralarında kadınların da bulunduğu şüpheliler, geniş güvenlik önlemleri altında yeniden adliyeye sevk edildi.